lauantai 12. heinäkuuta 2014

Vauvan suuri aukile

Käytiin neuvolassa silloin viime tiistaina. Terkkari soitti torstaina. Halusi vielä jutella vauvan suuresta pään aukileesta. Oli keskustellut lääkärin kanssa siitä ja lääkärin mukaan asia ei vaadi välitöntä tutkimista, mutta vauvaa pitää tarkkailla ja varoa vähän tavallista enemmän. Niille jotka ei tiedä, niin aukilehan on se kallon luiden "reikä" tai "väli", joka syntyessä ei ole vielä luutunut kiinni. Se voi olla kai hyvinkin erikokoinen eri lapsilla.

Terkkari sanoi, että kiinnitti asiaan huomiota erityisesti myös siksi, että aukile näyttää alkavan aika alhaalta ja aukileen lähtökohta, pieni kolmio, onkin helposti nähtävissä otsan yläosassa. Sitä pitää kuulemma nyt varoa erityisesti, esim. muiden pienten lasten kanssa ja vaikkapa hiuksia harjatessa.

Vauvaa pitää myös sillä tavalla seurailla, että jos vauvan vointi muuttuu huonoksi tai aukileen kohta turpoaa, niin pitää kuulemma mennä herkästi omalle lääkärille. Turpoaminen olisi merkki paineen noususta aivoissa. Neuvolan lääkäriaikaa saatiin aikaistettua viikolla, mutta sinne on silti vielä viikkoja.

Olin torstaina aika huolestunut tästä. Terkkarin puheet aukileen erityisestä varomisesta ja etenkin vauvan olotilan tarkkailusta säikäytti. Netistä lueskelin juttuja aivopaineen noususta ja kaikista sen pelottavista vaikutuksista, esim. oppimisvaikeuksista ja cp-vammoista ja muista. Äh. Voitte arvata mikä fiilis tuli.

No miehen ja ystävän kannustavien sanojen jälkeen pääsin suurimmasta huolesta ja nyt yritetään vaan olla mahdollisimman normaalisti ja varoa vauvan päätä. Ihan kuin ei muuten tietysti varottaisikaan... ;) Mutta vähän esim. mietityttää se, kun vauva huitoo käsillään tosi voimakkaasti ja pitkät kädet osuvat välillä sinne pään yläosaankin, että ei kai se voi itseään lyödä liian kovaa sinne aukileeseen...

Eilen käväisi nopeasti yksi sukulainen ja ennen kuin ehdittiin eteisessä sanoa yhtään mitään, niin hän jo silitti vauvaa päästä ja paineli aukiletta!! Ihan muuten vaan teki niin, ihmetteli sen pehmeyttä. Sanottiin hänelle kyllä heti että siihen ei saa koskea, mutta tuntui tosi kurjalta pitkään sen jälkeen.

Soitellaan vaikka sitten neuvolaan tai lääkärille, jos asia huolettaa tai alkaa vaivata enemmän. Hyvähän se vaan on, että neuvolassa kiinnitetään huomiota kaikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti