maanantai 7. heinäkuuta 2014

Imetysajan ruokavalio

Tämä aamu on ollut jotenkin erikoinen. Uudenlaisen siitä on tehnyt jo se, että olen ylipäätään hereillä ja koneella tähän aikaan (klo 9) ja että olen jo ehtinyt hoitaa kaikkia juoksevia aikuisten asioita, maksaa laskuja ja sellaista. Outoa. Ehkäpä miehen töihin lähtö vaikutti. Olenhan minä hoitanut vauvaa yksin ennenkin, sairaalasta lähtien, mutta jotenkin tämä päivä tuntui silti vähän jännittävältä. Ja oli minun tehtävä tänään myös yksi pakollinen virallinen puhelinsoitto ja ajattelin, että teen sen heti kun herään. Ehkä sekin virkisti.

Eilen aamuna tuntui tosi kurjalta huomata, että vauvan punainen ja näppyläinen ihottuma oli lisääntynyt. Se oli pari päivää jo parempi ja ajattelin, että ruokavaliomuutokset vaikuttaa heti. No liian aikaisin iloitsin. Aamuyöllä oli vielä ok, mutta aikaisin aamulla oli selvästi isompi ihottuma-alue. Ihottumista ja vauvan ilmavaivoistakin (vaikka ovat tosi tavallisia monilla vauvoilla) tulee olo, että mitä voin enää syödä?! Varmasti tuttu tunne monelle muullekin. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että ihottumassa kyse on nimenomaan minun syömisistä. Vaikka eihän sitä ikinä tiedä. Tiistaina onneksi on taas 1kk-neuvolakäynti. Kaksi viikkoa on mennyt tosi nopeasti edellisestä neuvolakäynnistä. Voipi siellä sitten kysellä näistä. Tänään ihottuma näytti taas vähän paremmalta. Ennen ihottuman tulemista söin parina päivänä porkkanasosekeittoa, mutta en ala kokeilla, että tuleeko porkkanasta jatkossa ihottumaa.

Tällä hetkellä olen siis jättänyt pois ruokavaliostani maidon ja aikalailla muutkin maitotuotteet, paitsi juuston. En ole kokenut tarpeelliseksi lukea tuoteselosteita ym. välttääkseni kaikkea maitoa. Olen korvannut maitotuotteet kaura-, riisi- ja soijatuotteilla. Välttelen myös ruisleipää, pullaa, suklaata, kaakaota, teetä, limsoja, paprikaa, suuria määriä sipulia, kaalia, papuja, herneitä, omenaa ja muita tuollaisia tavallisia vatsavaivojen aiheuttajia ja vahvoja ruokia. Joku ehkä ajattelee, että turhaan vältän näin monia ruokia. Itsekin luulen, että ei vauva varmastikaan allerginen ole näille kaikille. Mutta mitä ei tekisi pienen ihmisen hyvinvoinnin eteen? On vaan niin kurja katsella kun toisella on vaikea olo ilmavaivojensa ja ihottumiensa kanssa, että jos vaan voin niihin vaikuttaa jotenkin, niin tietysti sen teen. Ajattelin, että mennään nyt vähän aikaa näin, ja sitten kun saadaan ihottuma parantumaan, niin voin taas kokeilla syödä jotain mitä olen vältellyt ja sitten voi paremmin nähdä, vaikuttaako se ruoka-aine vauvaan.

Nyt hetkeksi vaikka vielä huilaamaan vauvan viereen, vaikka ei väsytäkään. Jos maltan. Ja jos ehdin ennenkuin pieni herää. Usein en malta rauhoittua lepäämään silloin kun on aikaa puuhastella jotain pientä tässä kotona. Vauvan uniajat menee nopeasti pyykkiä ja tiskejä laitellessa, itseä siistiessä, ruokaa laittaessa ja syödessä. Sitten kun niiden jälkeen tuumin, että nyt menen pötköttämään, niin vaavi jo herääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti