lauantai 12. heinäkuuta 2014

Vauva 1 kk

Meidän rakas tyttövauva täytti eilen tasan kuukauden. Listaan tähän joitain asioita muistiin tästä ajasta:

- Vauva painoi neuvolassa tällä viikolla 5325g ja oli 57 cm pitkä.
- Silmät ovat vielä siniset ja hiukset ruskeat ja kihartuvat, liekö äidiltä perityt luonnonkiharat?
- Vauva on selvästi jäntevämpi kuin muutama viikko sitten. Myös ripset selvästi kasvaneet alkuhetkistä ja vartaloon tullut (lisää) pyöreyttä, esim. peppuun.
- Vauvaa kutsutaan kotona mm. Vauvaksi, Rakkaaksi, Muruksi, Pikkupeikoksi ja Pikkupossuksi (kun röhkii välillä, etenkin aina haukotuksen jälkeen). Välillä kutsutaan myös mahdollisella tulevalla etunimellä, ikään kuin kokeillaksemme nimen sopivuutta. Etunimi on melkein päätetty. Äidin ja isänkin mielestä hyviä nimivaihtoehtoja on ollut loppuun asti.

- Ollessaan tyytyväinen vauva hymyilee katsoen tiukasti silmiin. Sosiaalinen ensihymy annettiin iskälle, kun iskä kantoi ja keinutti käsissään ja jutteli virkeälle ja tyytyväiselle vauvalle lauantaina 28.6. Hymy oli selvästi erilainen kuin vatsanvääntämishymyt sitä aiemmin. Hymyyn liittyi loistava virnistys silmillä.
- Ilmeilee myös muuten: mutristaa huulia ja kurtistaa kulmia.
- On ymmärtänyt itkun voiman ja merkityksen: itkemällä saa äidin ja isän toimimaan. Aloittaa itkun ensin ähkimällä. Itkee kovalla äänellä.
- Voimakastahtoinen vauva: kun haluaa jotain, ilmaisee sen kyllä selvästi (yöhoitajakin sairaalassa sanoi näin ja tämä on todettu myös kotona)
- Jos vauvalla on nälkä, itku loppuu jo kun pääsee äidin viereen --> tietää mitä tulossa :) Nälän lähestyessä kieli rupeaa lipomaan, pää kääntyilemään ja kädet viuhtomaan. Muutenkin kädet ja jalat viuhtovat villisti, kun on jotain asiaa tai jokin hullusti.

- Viihtyy hyvin myös isin sylissä ja jalkojen päällä. Katselee isiä ja muitakin kasvoja mielenkiinnolla. Juo tarvittaessa maitoa pullosta iskältä. Nukahtaa joskus jopa paremmin iskän syliin kuin äidin maidontuoksuiseen kylkeen.
- Ollut tarkkaavainen jo laitokselta asti. Katselee ja kuuntelee ympäristöään aktiivisesti.
- Hereillä kaipaa viihdettä, seuraa, läheisyyttä ja asennon vaihtoa
- Katselee mielellään kohti ikkunoita, joista kaihtimien läpi paistaa kesäaurinko. Sekä olohuoneessa että makuuhuoneessa.
- Tykkää hoitopöydän vaaleanpunaisesta ensipupusta ja erityisen paljon seinällä olevasta perinteisestä keltapunaisesta hymynaamasta, jolle antaakin aina monta hymyä. Kuuntelee hoitopöydällä kiinnostuneena myös mummulta saatua kissa-soittolelua.
- Tykkää yleensä kylvystä, mutta välillä väsähtää korvantaustojen ja lukuisien ihopoimujen puhdistuksen aikana hoitopöydällä.
- Rauhoittuu joskus, kun äiti laulaa laulua "Laiva, laiva, minnekä laiva mennee". Äiti aikoo jatkossa laulaa vauvalle enemmän.
- On kokeillut sitteriä ja viihtyy siinä hetken.
- Juttelee lyhyillä äännähdyksillä.
- Ei säikähdä helposti ääniä eikä äkkinäisiä liikkeitä.
- Tykkää eniten olla pystyasennossa isän tai äidin olkapäällä. Joskus nukahtaakin siihen.

- Vauva nukkuu 45min-3tuntia kerralla: joko meidän sängyssä, omassa pinnasängyssä tai sohvalla. Nukahtaa parhaiten rinnalle. Öisin nukkuu tilanteen mukaan ja vaihtelevasti omassa sängyssään ja äidin ja isän sängyssä, jommalla kummalla puolella äitiä riippuen siitä kummalta puolelta saa yöllä ruokaa.
- Nukahdettuaan päivällä ei häiriinny taustaäänistä, esim. astianpesukoneesta tai kylättelyvieraiden juttelusta. Unijakso kestää noin 45 minuuttia ja unisena nukahtaa sen jälkeen uudelleen itse, mutta joskus tarvitsee äidin maitoapua nukahtamiseen.
- Yöllä nukahtaa helposti syömisen jälkeen.
- Uni tulee helposti vaunuissa ja auton turvakaukalossa, mutta havahtuu hereille yhtä helposti liikkeen loputtua, esim. vaunulenkin päätyttyä kotona.

- Imenyt tuttia onnistuneesti kerran. Pari kertaa tarjottu.
- Syö 1-3,5 tunnin välein. Nukkuminen ja erityisesti ilmavaivat vaikuttavat ruokailu- ja unirytmiin. Tavallisessa tilanteessa syö parin tunnin välein.
- Rintakumit eivät ole olleet enää käytössä: ne jäivät pois luontevasti ja helposti
- Ilmavaivoja ollut pari-kolme viikkoa. Välillä on puolipäivää täysin oireeton, välillä ähisee, kiemurtelee ja itkeskelee enemmän.

- Vauva on äärimmäisen rakas, ihana ja suloinen äidille ja isälle, ja tekee heidät onnellisiksi joka päivä. Äiti ja isä oppivat myös joka päivä uutta vauvasta ja hänen hoidostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti