maanantai 17. marraskuuta 2014

Neuvolassa 5 kk

Neuvolaterkut! 

Vauva painaa 9150g ja on noin 70cm pitkä. Kasvaa pitkänä tyttönä tasaisesti, paino oli vähän notkahtanut alaspäin, mutta ei paljoa. Kiinteille ruoille ei ole kiirettä. Maisteluannoksia voi kuitenkin jo antaa, jos vauvaa kiinnostaa. Esim. kuoritun ison kurkkupalasen käteen tai jopa mandariinilohkon imettäväksi aikuisen kädestä. Ihanaa että vauva on kasvanut niin hyvin minun maidolla. 

Kiinteistä puhuttiin sen verran, että jos aloittaa 6 kk:n iässä niin silloin parin ensimmäisen kasviksen/juureksen jälkeen on hyvä ottaa mukaan joku vilja ja sen jälkeen liha (eli meillä luultavasti kala). Jatkossa tällainen pieni vauva tarvitsee proteiinia 1 tl/ateria, eli ei kovin paljon. Ravintoterapeutille ei saanut aikoja ennen tammikuuta, mutta sinne voi soittaa soittoajalla.

Kääntymistä selältä mahalle saa kuulemma harjoitella vielä yhdessä niin kuin on tehtykin. Istumisen suojaheijasteet alkavat tulla jo vähän esiin. Oli ihmeellistä katsella sivusta kun vauva "istuskeli" terveydenhoitajan avustuksella lattialla. Meidän pieni sylivauva. <3 Syöttötuoliin ei vielä suositellut laittamaan eikä kyllä aiottukaan.

Puhuttiin paljon vauvan pitkäaikaisista vatsavaivoista. Ummetukseen ohjeeksi mallasuutetta. Meillä onkin jo sitä. Todettiin, että maha voi oireilla tosi monesta asiasta, esim. suihkutisseistä, alkumaidon suuremmasta laktoosipitoisuudesta, allergiasta tai närästyksestä/refluksista. Terveydenhoitaja oli ymmärtäväinen ja kuunteli meitä. Allergiajutuista en tajunnut kysyä sen enempää, mutta terkkari kysyi, että syönkö paljon maitoa. Sain siitä vahvistusta omalle maidottomalle ruokavaliolle. 

Puhuttiin myös viime päivien kitinöistä. Vauva valittaa kitisevällä äänellä, mutta ei itke. Tätä on ollut lauantaista asti, eli siitä asti kun aloitettiin Jekovit-vitamiini ja uusi maitohappobakteeri. Ehkä en huomenna anna d-vitamiinia, jos se on syynä vauvan uudenlaiseen kitinään. Tänään kun annoin nuo uudet dropit niin heti pian sen jälkeen alkoi vaivainen ääntely.

Vauvan alaikenet kuulemma pullottavat ja ovat pehmeät. Se voi kuulemma enteillä hampaita. Toisaalta minun mielestä vauvan alaikenet ovat aina olleet pulleat. No katsellaan. Olen kieltämättä parina päivänä miettinyt, että vauva vaikuttaa vähän tavallista lämpöisemmältä. Tänään ollut nenäkin tavallista tukkoisempi. Saatiin ohjeeksi, että jos hampaita ei ala kuulua eikä itkuisuus/yöheräilyt lopu, varataan aika lääkärille. Sitten voidaan miettiä refluksinkin mahdollisuutta.

Käynnin lopuksi rotarokote ja piikitykset. Tissi lohdutti väsyneen. Voidaan kuulemma antaa tänä iltana panadolia. Iltaisin yritetään tarjota välillä tuttia, ettei söisi itseään kipeäksi tissillä.

Tällaista täällä. Kitinää lattialta, pitää mennä, moi.


2 kommenttia:

  1. Voi, onpa teillä ihanan reippaasti kasvava vauva! Meillä oli 4 kk-neuvolassa päästy vasta juuri yli 6 kg:n.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih joo meidän vauva on joka neuvolaan mentäessä painanut noin kilon enemmän kuin viimeksi, paitsi nyt tässä 5kk-käynnillä. Mutta jokainen omalla käyrällään! Omat kädet ja olkapäät tosin on kyllä jo aika kovilla, jos joutuu pitempiä aikoja kantelemaan. No ainakin tuo mitättömän kokoinen haba kasvaa. =)

      Poista