maanantai 17. marraskuuta 2014

Maidoton, munaton, soijaton

Viikonloppuna olen mietiskellyt paljon vauvan lukuisia yöheräilyjä ja monen tunnin iltatissittelyjä, ilmavaivoja, harvaa kakkailua, toiseen poskeen ilmestynyttä karheaa kohtaa, vauvan punaisia poskia ja välillä tulevia näppylöitä suun ja silmien ympärillä. Karheilut, punastelut ja näppylät yhdistän allergiseen reaktioon. Onneksi nuo oireet eivät kuitenkaan ole olleet suurempia.

Usein sanotaan, että vauvat nyt vaan on erilaisia ja on erilaisia temperamentteja ja toiset on vaativampia jne. Se on kyllä totta. Mutta itse olen alkanut kyllä nyt oikeasti miettimään, onko meidän vauvalla jokin muukin syy tuohon yllä mainitsemaani käyttäytymiseen, siis heräilyyn ja ilmavaivoihin ym. Vauva on kärsinyt ilmavaivoista lähes aina. Se on ainakin sellainen asia, mikä ei ole nk. normaalia kehon toimintaa eikä kuulu millään tavalla kehitykseen, niin kuin yöheräilyt saattavat kuulua. ;) Toisaalta tuntuu myös vähän erikoiselta, että vauva on yöheräillyt nyt yli 2 kk tiheästi. Se ei liity tiheään imuun ja vaikea kuvitella, että se johtuisi pelkästään myöskään vauvan ympäristön laajenemisesta tai vauvan kehittymisestä. Olen ehkä aiemmin ajatellut, että se kuuluu asiaan ja kehitysvaiheeseen ja mihin lie. Olen myös odottanut, että nämä yöheräilyt helpottaisivat itsekseen, mutta ei niistä näytä tulevan loppua.

Vauva pystyy nukkumaan 3-4 tuntia ilman ruokaa, ehkä enemmänkin. Esimerkiksi viime yönä vauva nukkui klo 3-6.20 putkeen. Illalla oli kuitenkin vaikea nukahtaa ja vauva heräsi selvästi vatsan vääntämiseen. Toki uudet vitamiinit ja luumukin saattoivat vielä vaikuttaa. Mutta silti. Klo 2-3 vauva oli tissillä, mutta ei tuntunut saavan maitoa riittävästi tai jotain. Imaisi pari kertaa ja irrotti. Ja taas uudestaan ja uudestaan. Lopulta heräsi siihen.

Vauvan synnyttyä kokeilin välttää joitain ruoka-aineita helpottaakseni vauvan oloa. Olin jotenkin kauhean epävarma, että voinko välttää mitään, kun neuvolassa sitä ei suositella. Liityin eilen facebookissa ryhmään, jossa puhutaan imetyksen aikaisista välttämisruokavalioista. Siellä moni kokeilee erilaisia ruokavalioita ja vauvoilla/taaperoilla on erilaisia allergioita. Mutta on ollut jostain syystä niin vaikea ajatella, että meidän vauvalla olisi mikään allergia, kun ei ole tuon selkeämpiä iho-oireita. Toisaalta jotkut allergiat/herkkyydet ilmeneekin vain suolistossa. 

Nyt minulle on tullut sellainen olo, että miksi en aiemmin ole jättänyt KAIKKEA maitoa tms. pois ruokavaliostani edes kokeilumielessä. Olenko turhaan aikaansaanut ihanalle vauvalleni pahan olon. Fb:n ryhmästä opin jo, että usein maito, soija ja muna kulkevat käsi kädessä. Eli jos on yliherkkä/allerginen yhdelle näistä, niin voi olla myös muille. Epäilen, että ainakaan soija ei sovi meidän vauvalle. Pienet itkut tuli myös keitetyn kananmunan syömisen jälkeen. Maitotuotteita käytän kuitenkin aika paljon, vaikka sanoin vyöhyketerapeutille vahingossa että en. Kun aloin miettiä, niin syön joka päivä raejuustoa, maitoa, usein leipäjuustoa, sulatejuustoa ja toisinaan jugurttiakin. Olen maitotuotteilla yrittänyt korvata proteiinivajetta, kun en voi syödä myöskään papuja ym. Kalasta tuli muutaman kerran isot itkut vauvalle, enkä muutenkaan oikein välitä syödä sitä enää. Lihaa en siis syö ollenkaan. Vaikealta tuntuu, että mitä voin syödä, että saan riittävästi proteiinia. Olen uuden haasteen edessä. Okei, tiedän että pähkinöitä, siemeniä, kvinoaa, kauratuotteita, mutta onko muuta? 

Olen päättänyt nyt toistaiseksi välttää maitotuotteita, soijaa ja kananmunaa. Vehnästä saa moni myös oireita, joten ehkä sitäkin täytyy vältellä. Ihan sama mitä nyt neuvolassa sanotaan. Ei nuo vauvan ilmavaivat ole normaaleja. Haastavaa vaan välttää kaikkea maitoa, kun sitä on niin monessa. Täytyy vaan nyt enemmän käyttää energiaa ruoan suunnitteluun ja laittamiseen. Onneksi Marianne-karkkeja ja paljon muitakin herkkuja voi syödä, ja ihanaa marja-kookos-raakakakkua voi tehdä. Heh. Herkut heti mielessä.

Nyt puuron syöntiin. Vauva nukkuu yöuniaan vieläkin. Olen ihan ymmälläni. Kello on 9:30!!

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti yöheräilyt rauhoittuvat tai niihin tulee helpotus tai selvyys, mistä mahtanevat johtua. Tosi karsittu toki tuo sinun ruokavalio, mutta mitäpä sitä ei kokeilisi, jos pienen ihmisen elämä edes vähän helpottuisi.

    Tulee myös refluksiasiat mieleen, olit tainnut sitä itsekin pohtia. Tai lähinnä tiivis heräily ja rinnalla viihtyminen.

    Kunpa näistä lapsista tietäis..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Nimenomaan tämä ruokavaliojuttu onkin vain kokeilu ja muutaman viikon nyt tätä kokeilen. Jos toimii vauvan tai minun mahalle, niin sitten alan vähitellen kokeilla josko jokin maitotuote/muna/soija sopisi kuitenkin myös. Vaikka kirjoitin, että maidon välttäminen tuntuu vaikealta, oikeastaan se ei olekaan sitä. Olen tottunut lähipiirissäni maidottomiin tuotteisiin. Lähinnä tuo soija harmittaa, kun se olisi niin hyvä proteiini, mutta siitä näytti tulevan vauvalle itkuisuutta.

      Refluksista mainitsi terveydenhoitajakin neuvolassa ja itseasiassa olen sitä aina vähän miettinyt. Toisaalta kun ei ole ollut selkeitä oireita eikä pulauttelua, niin en ole siihen ajatukseen tarttunut. Toisaalta onhan sitä silent-tyyppistäkin, joka ei niin helposti näy. Juuri refluksiakin ajatellen minusta olisi hyvä, että vauva ei söisi yöllä niin usein. On vaan ollut vaikea rajoittaa, kun periaatteessa mitään unikouluja ei vielä suositella. Jos tämä heräily ym. ei tästä nyt muutu niin sitten varmaan mennään lääkärille refluksiepäilyin.

      Kiinteiden syöminen kuulemma voisi ajan mittaan (kun määrät lisääntyvät) helpottaa refluksioireita, mutta epäilyttää aloittaa niitä, kun vauvan vatsa ei toimi muutenkaan kovin hyvin vielä. Katsellaan ja odotellaan ja parhaan tiedon ja käsityksen mukaan toimitaan. Ei kai sitä voi muutakaan. =)

      Poista