maanantai 22. syyskuuta 2014

Tavallinen touhukas maanantai

Törmäsin yhdessä blogissa hauskaan ideaan kirjoitella yksi vauvan kanssa vietetty päivä vähän tarkemmin ylös. Oli mielenkiintoista lukea pikkutarkkoja selostuksia toisen vauva-arjesta. Niinpä päätin rohkeasti vähän matkia ja kirjata meidän puuhia tänne. Lähinnä omaksi iloksi ja muistoksi:

Klo 19.30 maissa (sunnuntaina) vauva nukahti yöunille
Klo 19.55 huutoitkua ja rupsuttelua, nukahtaa sylittelyn jälkeen
Klo 22.20 vauva herää syömään, menen itse nukkumaan samalla
Klo 23.40 vauva herää syömään
Klo 4 vauva herää syömään, syö paljon, minä ihmettelen että ohhoh kello on jo neljä

Klo 6.50 vauva pyörii sängyssään, aiemmin kuin yleensä: yleensä herätään vasta puoli kahdeksan maissa. Kuuntelen hiljaa vauvan peiton kahinaa ja haukottelua. Vauva alkaa kitistä, nostan viereeni ja toivon, että nukkuisi vielä edes hetken. Syötän unisen vauvan, mutta herää syötyään. Vauva innostuu kun tajuaa minun olevan hereillä ja alkaa jutella hiljaa "öööääää". Minua naurattaa, kun vauva hymyilee niin valloittavasti, mutta yritän kuiskia, että mies saisi vielä levätä. Vauva juttelee kovempaa, mieskin sanoo hyvät huomenet. Mies nousee vessaan ja juttelen vauvalle iloisesti ja kimittäen, niinkuin yleensä.

Olen tyytyväinen, että sain pitkästä aikaa nukkua 4 tunnin yhtäjaksoiset unet. Lisäksi vauva nukkui aamuyöllä vielä 3 tuntia putkeen. Olen virkeä. Vaikka mies yleensä vaihtaa aamuvaipan, tällä kertaa minä teen sen. Pestään pylly ja laitetaan päivävaatteet: keltainen 74cm body ja harmaat 56cm housut, hassua että housut mahtuu vielä. Vauva sitteriin ja oma puuro mikroon. Puhdistan vauvan kasvot ja silmät kosteilla vanulapuilla ja ihmettelen vauvan silmää, joka näyttää vähän turvonneelta.

Laitan pyykit koneeseen, vauva katselee touhujani sitterissä sekä leikkii pehmokirjalla ja helistimellä, jota käyn antamassa käteensä usein, kun tippuu. Tullaan olohuoneeseen ja laitan tekstiviestillä mummulle kuvan, jossa vauva poseeraa mummun tekemät villavaatteet päällä. Kutsun mummun kylään, sovitaan että huomenna. Pumppaan toisen rinnan kun vauva viihtyi aamulla siinä vain hetken. Ajattelen, että ei tykännyt kun suihkuaa niin paljon. En ole ikinä vielä pumpannut tähän aikaan päivästä, eli tehoimut varmasti olleet vauvalla. Totean, että vauvan silmä on normaali. Annan d-vitamiinitipat vauvan omalla lusikalla.

Syötän vauvan pienesti ja vauva ottaa aamu-unet vaunuissa parvekkeella n. klo 8.45-9.15. Päätän, että ei mennä vauvajumppaan, kun unet näin aikaisin, jumppa ei sovi aikatauluun. Ystävälle viestiä, vähän Candy Crush-peliä sekä vihreää teetä nautiskellen.

Vauva herää onnellisena vaunuista. Otan hänet makuuhuoneen sängylle pötköttelemään lelujen kanssa samalla kun itse siivoan miehen yllätykseksi hänen vaatekaappiaan. Hänellä on pieni vaatekaappi verrattuna minuun ja on ollut puhetta, että molempien pitäisi siivota kaappinsa. Vauva viihtyy etenkin mahallaan. Katselee minua ja juttelee.

Kaappi siivottu ja vauva alkaa väsyä. Syöttö ja vaunuihin parvekkeelle. Itselle päälle sininen huppari, harmaa pipo ja keltainen huivi. Ei oikein meinaa vauva rauhoittua. Joudun nostamaan hetkeksi syliin. Uusi yritys ja klo 11.15 nukahtaa. Vaunuja heilutellessa teen muutaman kyykkyliikkeen kuntoilumielessä. SItten teen nopeasti ostoslistan, puen ulkovaatteet itselleni ja kärrään vaunut varovasti parvekkeelta ja kohti lähikauppaa. Ostan paljon juureksia ja joitain perustarvikkeita. Vauva potkii välillä vaunuissa, mutta pitää silmät kiinni. Kävelen kotiin viileässä sateessa. Pyykit kuivumaan ja uudet koneeseen. Ruoat kaappiin.

Klo 12.15. vauva itkee vaunuissa tunnin unien jälkeen. Näyttää reppanalta. Kannan vaakatasossa makkariin ja avaan vetoketjut. Tissi suuhun, syö hyvin. Nukahtaa sängylle. Varovasti yritän avata lisää pukua ja hattua. Jätän vauvan nukkumaan ulkovaatteet puoliksi päällä. Selailen facebookin kirppissivuja ja välillä käyn katsomassa vauvaa. Kokeilen hänen lämpötilaa varovasti, jes vauva ei herää siihen. Ei ollenkaan liian kuuma vauvalla.

Klo 13.30 vauva herää itkeskellen, syö taas hyvin. Ihmettelen, miksi minun hiha on yhtäkkiä märkä. Tajuan, että toinen liivinsuojus on läpimärkä ja kastellut myös minun hihan, joka nojasi siihen. Ohhoh. Vauva virkistyy ja on levännyt ja mahdottoman söpö. Ihastelen miten ihana ja kaunis vauva meillä on. Ja pitkän näköinen.

Vauva makoilee sohvalla minun vieressä lelujen kanssa kun kirjoitan näitä muistiinpanoja ylös. Välillä leikin vauvan jaloilla, pöristelen vauvan mahaan, pussailen kaulalle ja höpöttelen kaikkea. Vauvaa hymyilyttää. Käyn laittamassa lisää pyykkiä kuivumaan ja taas uudet koneeseen. Otan vauvan sitteriin keittiöön ja valmistelen makaronilaatikon uuniin. Höpötän vauvalle koko ajan. Tyhjään samalla tiskikoneen, teen välipalaa itselle ja tajuan ostaneeni vahingossa pahaa teetä, voi itku! Sitten olkkariin. 

Vauva on lattialla innoissaan leikkikaaresta. Olen sitonut kaareen pienen pehmokirjan ja se naurattaa vauvaa. Syön välipalaa, telkkari on päällä. Vauva tylsistyy ja menen lattialle seuraksi. Leikitään ja otan vauvan mahan päälle vatsalleen. Vauva ilostuu ja katselee telkkaria riemuissaan. Vauva on tosi söpö myös tuosta kuvakulmasta. Muistan taas, että vauvan korvat ovat likaiset. Haetaan vanupuikko ja putsaan ne, paljon vaikkua. Vauva pötköttää sohvalla minun vieressä. Leikitän vauvaa harsolla heiluttaen sitä vauvan päällä. Vauva nauraa. Täytyy taas pumpata rintaa, kun se on arka.

Kuivat lakanat kuivausrummusta pois ja uudet tilalle. Kuivaustelineeseen ei mahdu. Pitkästä aikaa kuivausrumpu käytössä. Makaronilaatikko on valmis, maistan, nam. Laitan uuniin rosmariinilohkoperunoita miehelle.

Klo 15.30 syötän vauvan, puen ulkovaatteet hänelle ja klo 15.45 nukahtaa vaunuihin tuttuun lauluun ja vesisateeseen. Minä kirjoittelen tätä ja selailen vähän nettiä. Aika menee nopeasti.

Klo 16.20 vauva herää virkeänä vaunuista. Ilahtuu minut nähdessään, niinkuin yleensäkin aina unien jälkeen. Lyhyt syöttö. Mies tulee töistä kotiin ja höpöttelee vauvalle, joka leikkii olkkarin matolla harsolla ja jokeltelee. Mies tekee itselleen ruokaa uuniperunoiden kaveriksi. Minä menen hakemaan viimeiset pyykit kuivausrummusta ja olen tosi tyytyväinen tähän puhtaan pyykin määrään.

Klo 17.30 on syöty päivällistä miehen kanssa. Vauva syö sohvan divaanipäässä innoissaan harsoa ja leikkii pehmokirjalla. Juodaan teetä ja herkuttelen suurella hedelmälautasella, nam nam! Kattellaan telkkaria ja höpistään.

Klo 18.10 vauva kitisee, mies vaihtaa kakkavaipan. Minä käyn rauhassa suihkussa.

Klo 18.20 vauva itkee kovasti hoitopöydällä. Maito auttaa vaippapöksyä ja viihtyy vielä mukavasti sohvalla iskän viihdyttämänä mahallaan ja selällään. Minä pelaan vähän aikaa Candy Crushia. Kuunnellaan huomisen sääennustusta ja päivitellään 5 lämpöastetta, hrrr mutta ihan kiva silti. Pitäisi etsiä omat syys- ja talvivaatteet varastosta.

Klo 19.10 vauva iltakylpyyn. Kylvetetään yhdessä ja joukkoon liittyy ensi kerran myös keltainen pieni ankka. Vauva huomaa sen, mutta ei suuremmin kiinnostu. Huppupyyhkeeseen, jalkojen rasvausta ja yöpukua. Kitinä lisääntyy. Unipussiin jo itkuinen vauva.

Klo 19.28 vauva käpertyy minua vasten heti kun tönäisen hellästi poskea tissillä. Heittää jalat tomerasti yläkautta minua vasten ja sulkee silmät. Muutaman kerran kääntyy pois rinnalta itkemään väsymystä, mutta hellästi käännän hänet takaisin ja imu jatkuu tyytyväisenä. Käsillä tunnustelee minun ihoa ja näen vielä ihastella pötkösormia. Kuuluu lyhyitä onnellisia unihyminöitä, "hmm hmm". <3

Klo 19.30 vauvalla on silmät täysin kiinni. On kääntynyt selälleen kasvot sivulle minuun päin. Annan olla rauhassa rinnalla ja kirjoittelen samalla runoja puhelimen muistiin. Ihania rauhallisia iltahetkiä. Lueskelen puhelimen netistä juttuja 3 kuukauden ikäisistä vauvoista.

Klo 20.00 vauva havahtuu kaipaamaan tissiä, availee silmiä, mutta nukahtaa. Tämä tapahtuu monta monta kertaa, ehkä noin 10. Imee aina mutta nukahtaa. Hipaisen sormella leuan alta ja imaisee taas. On tullut pimeämpää.

Klo 20.55 hiivin olohuoneeseen miehen luo sohvalle, teetä ja iltapalaa. Luultavasti vielä syötän vauvaa tämän päivän puolella ainakin kerran ellen kaksikin. Ulkona on tosi pimeää, ikkunassa pisaroita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti