sunnuntai 3. elokuuta 2014

Paljon asiaa päivärytmistä ja rutiineista

Ajattelen usein, että eihän meillä ole mitään päivärytmiä vauvan kanssa, mutta kyllä meillä onkin. Syy siihen ettei aina tunnu siltä lienee, että päivärytmi ei toteudu joka päivä. Esimerkiksi eilen vauva nukkui päiväunia yhteensä vain 1,5 tuntia, kahdessa pätkässä. Lisäksi nukahteli syliin, sänkyyn ja vaunuihin, mutta heräsi aina heti 2-5 minuutin päästä. Illallakin valvoi aika myöhään.

Olen viime päivinä miettinyt paljon meidän päivärytmiä ja vauvan unia. Olen lukenut Elizabeth Pantleyn kirjaa Pehmeä matka höyhensaarille - hellä tapa saada vauva nukkumaan läpi yön. Kirjaa on kehuttu ja se antaakin monia konkreettisia ja helppoja vinkkejä siihen, miten lapsen voi saada nukkumaan paremmin. Kirjassa keskitytään erityisesti yli neljä kuukautta vanhojen vauvojen nukkumistapoihin, mutta siinä on oma osionsa myös nuoremmille vauvoille. Ja ehdottomasti mielenkiintoinen kirja jo nyt.

Meidän vauva on vielä tosi pieni. En haluaisi pakottaa häntä aikuisten rytmiin vaan elää hänen aikataulunsa ja tarpeidensa mukaan. Se ei silti tarkoita, että pitäisi elää rytmittä ja miten sattuu. Näiden molempien asioiden huomioinen on ollut minulle vaikeaa käytännössä. On ollut hankala miettiä, mihin aikaan laittaisin vauvaa nukkumaan, jos hän ei näytä minkäänlaisia väsymisen merkkejä tai jaksaakin olla pitkään hereillä. Sitten kohta on kuitenkin yliväsynyt. Ja kun päivät on niin erilaisia ja vauva on tuntunut nukkuvan vähän milloin sattuu. Nyt olen vähän oppinut, millaiseen unirytmiin kannattaisi vauvaa kannustaa ja millainen rytmi hänellä luontaisesti on.

Viime päivinä olen myös kyllästynyt tähän sekavaan oloon, joka minulla itselläni on näihin uniin ja rytmeihin liittyen. En ole saanut näihin oikein otetta. Elämä on stressaavaa, jos ei ole tunnetta päivärytmistä, sekä aikuisilla että lapsilla. Päätin, että kiinnitän enemmän huomiota näihin ja ehkä se helpottaa myös omaa "leijuvaa" arkea.

Vauvan vatsa vaikuttaa välillä nukkumiseen: herättää hänet joskus ennen aikojaan ja joskus valvottaa iltaisin. Joskus on ajanjaksoja, jolloin vatsa vaivaa selvästi enemmän ja välillä täysin oireettomia päiviä ja iltoja. Vauva on selkeästi myös tajunnut ympäröivän maailman olemassaolon. Hän on ollut aina tarkkaavainen, mutta on alkanut nyt ihan uudella tavalla olla aktiivinenkin. Vaunuihinkaan hän ei välttämättä enää nukahda, kun pitää kuunnella kaikkia ulkona kuuluvia ääniä ja jutella. Rakas ihana vauva.

Tässä sitä meidän rytmiä:

- Yöt menee mukavasti 2-6 lyhyellä syötöllä ilman suuria itkuja. Siis jos on vain kaksi syöttöä se tarkoittaa, että vauva on nukahtanut vasta klo 23 ja herännyt klo 6, eli syöttöväli 3,5 tuntia. Syöttövälit ovat yleensä 1,5-3,5 tuntia. Vauva nukkuu yleensä omassa sängyssään. Syötän hänet öisin meidän sängyssä kyljelläni. Hän nukahtaa usein heti syönnin jälkeen, mutta saan hänet nostettua omaan sänkyynsä, jos on riittävän uninen. Puoliunessa helposti inahtaa tai kitisee vähän siirrettäessä, mutta ei herää, siis öisin. Aamuöisin jätän hänet toisinaan nukkumaan minun viereen, varsinkin jos hän itkeskelee ilmavaivoja tms. niin voin halia ja lohduttaa.

Vauva herää klo 6-8 pyörimään ja puuhastelemaan sängyssään. Hän viihtyy sängyssä yleensä hetken itsekseenkin. Usein myös vatsa toimii ja silloin yleensä kitisee ja rimpuilee. Otan hänet pian meidän sänkyyn ja syötän. Kakan tekeminen ja rupsuttelu yleensä jatkuu. Köllötellään ja pian vaihdetaan vaippa. Takaisin sänkyyn, vähän tissiä ja yleensä uni tulee melko nopeasti. Nämä aamun pienet päiväunet tuntuu tärkeiltä, jotta vauva saa unen mukavasti sitten puolilta päivin.

- Kun vauva herää aamu-uniltaan, syötän hänet, vaihdetaan vaippaa, leikitään, touhutaan ja jutellaan. Ollaan aktiivisia. Puolenpäivän aikaan +-1,5 tuntia on taas uniaika. Silloin vauvan kanssa on kätevin lähteä liikkeelle, esim. ystävälle kylään, kaupungille tai kävelylle. Syötän häntä vielä juuri ennen unia. Yleensä hän kuuntelee ensin tarkasti liikenteen ääniä, mutta lopulta antautuu unelle, ainakin bussissa uni yleensä tulee mukavasti. Joskus nukkuu vain 45 minuuttia, joskus 2 tuntia.

- Iltapäivällä on taas yhdet unet. Nämä on joskus aika pitkätkin, jopa 3 tuntia. Joskus taas lyhyet ja nukkuu vain 30-45 minuutin pätkiä, jos niitäkään (esim. eilen). Lyhyitä unia nukkuessaan yritän syöttää vain nopeasti ja vähäeleisesti, että nukahtaisi heti uudelleen. Joskus hän nukkuu parhaiten pienessä taustahälinässä ja joskus kaikki pienetkin rasahdukset säikäyttävät hereille. Yritetään suosia vauvan omaa sänkyä, mutta joskus nukahtaa myös olkapäälle, meidän sängylle tai vaunuihin sisällä. Parvekkeellehan ei voida häntä laittaa tällaisilla helteillä. Aurinko paistaa sinne koko päivän. 

- Illat on olleet hankalimpia. On ollut vaikea tietää, mihin aikaan vauvaa laittaisi yöunille ja minkälaisilla iltarutiineilla. On tarkkailtu paljon vauvan haukotteluja, silmien väsyneisyyttä ja muita merkkejä, mutta silti on ollut vaikea tietää, milloin vauva on valmis petiin. On ollut haastavaa keksiä myös selkeitä iltarutiineja. Tottakai ollaan rauhallisempia kuin päivällä ja telkkaria pienemmälle ja sälekaihtimet kiinni ja yöpuku vaihdetaan, mutta muuten pyllyn pesemiset ym. on kuitenkin aika samanlaisia. Nyt päätettiin ottaa iltarutiiniksi iltakylpy. Parina päivänä nyt toteutettu. Ainakin aloitetaan nyt tämä ja sitten katsotaan, että miten vauvan iho reagoi jokapäiväiseen kylpyyn. Tähän mennessä iho on ollut tosi hyvä. Ja voihan kylpyveteen laittaa öljyäkin, jota ei olla vielä laitettu. Toivotaan, että kylvystä tulee selkeä merkki nukkumaan menemisestä ja rauhoittumisesta. Pantleyn unikirjan mukaan olisi hyvä aloittaa iltarutiinit ja hiljentyminen tuntia ennen nukkumaan menoa. Näin me nyt tehdään.

- On laitettu vauvaa ennen nukkumaan klo 19-20 välillä, mutta nyt päätettiin yrittää aiemmin. Yhtenä päivänä vauva näytti ihan virkeältä, mutta kylvetin hänet silti klo 19 ja nukahti yöunille onnellisena jo klo 20. Kun yleensä nukahtaminen on vaatinut yliväsynyttä kitinää, tyytymättömyyttä ja lopulta itkua klo 22 tai 23 asti. Meidän pulmana onkin olleet nimenomaan nuo levottomat ja pitkäksi venyvät illat. Ehkä tässä ratkaisu. Kokeillaan. Kyllä vauvalla on ollut selkeästi mahakin kipeänä joskus iltaisin, mutta yliväsymys ei ole varmastikaan helpottanut nukahtamista silloinkaan.

- Suurimmat mahaitkut taitaa alkaa mennä ohitse. Kop kop. Tulee jo iltoja, jolloin vauva ei itke kipua vaan enemmänkin juuri väsymystä.


Koen olleeni jotenkin saamaton ja osaamaton kaikkien rutiineiden ja rytmien luomisessa. Toisaalta olen tehnyt myös paljon hyviä juttuja, tietoisesti ja tiedostamatta. Osaamattomuuden tunne on tullut varmaan myös siitä, että olen pähkäillyt näitä asioita paljon itsekseni. En ole saanut aikaiseksi lukea, tätä unikirjaa aikaisemmin, mitään vauvaoppaita tai muita. Ehkä niistä olisi saanut jonkinlaista varmuutta omiin ajatuksiin ja toimiin. Korkeintaan olen googlesta ja keskustelupalstoilta etsinyt tietoa joihinkin yksittäisiin juttuihin. Olen ehkä myös ajatellut liikaa tai liian monimutkaisesti. Unikirjan lukeminen auttoi. Huomasin, että teen monia asioita kuten kannattaakin ja joissakin asioissa huomasin kehittymisen tarvetta.

Näitä juttuja olen tehnyt jo aiemminkin uniin liittyen:

- pyrin irrottamaan vauvan rinnalta ennen hänen nukahtamistaan, jos vain tilanne sen sallii (paitsi jos vauva on itkenyt juuri paljon tai jos hän on yliväsynyt)
- syötän meidän pientä vauvaa aina kun hän tahtoo sekä tarjoan tissiä myös kaikkeen muuhun tarpeeseen.
- nostan nukahtaneen vauvan omaan sänkyynsä aina kun mahdollista
- joskus laitan vauvan jo puoliunisena omaan sänkyynsä ja toisinaan hän jopa nukahtaa sinne, esim. tänään juuri äsken! Itkuisuuden takia tätä ei olla pystytty kovin usein tekemään.
- jos vauva nukkuu minun vieressä, saatan kääntää hänelle selkäni yöllä syötön jälkeen, niin en häiritse hänen nukahtamistaan
- leikin nukkuvaa, kun hän katselee minua unisena
- en anna vauvan itkeä kauaa itsekseen, mutta en myöskään reagoi jokaiseen äännähdykseen ja kitinään, koska usein se on vain uniääntä. Joskus myös lyhyt itkevä huudahdus jää ainoaksi ja uni tulee samantien.
- teen illoista mahdollisimman rauhallisia
- ymmärrän, että vauvan unitavat voivat muuttua seuraavien kuukausien kuluessa suuntaan ja toiseen. 

Nämä on uudempia juttuja:

- rauhallinen iltakylpy jokapäiväiseksi rutiiniksi (meillä kylpyhetki on aiemmin ollut ehkä vähän turhan riehakas :)
- vauva aiemmin nukkumaan kuin ennen, vaikka ei vielä olisi suuria väsymisen merkkejäkään, viimeistään klo 19 kylpyyn
- rauhoitetaan iltaa entisestään: puhutaan rauhallisemmin ja vaihdellaan vauvan asentoa vain tarvittaessa
- olen laulanut nyt unille käydessä laulua Laiva, laiva, minnekä laiva seilaa. Ehkä siitä tulee rutiini.
- Pantley kirjoittaa unilauseesta, joka yhdistetään lapsen mielessä ensin rauhalliseen ja tyytyväiseen nukahtamisen hetkeen ja jota myöhemmin voidaan sitten myöhemmin käyttää rauhoittumistarkoituksessa. Esim. vauvalle sanotaan "shh shh, nyt nukutaan" juuri kun hän on nukahtamaisillaan tyytyväisenä. Myöhemmin tämä sama unilause toimii sitten lohdutuksena tai nukahtamisapuna yöllä. Unilausejuttu kiinnostaa.

On iltakylvetetty vauvaa nyt pari päivänä. Tänäänkin kylvetin hänet jo 18.30 kun vaikutti niin väsyneeltä. Vaikka olikin vasta juuri herännyt iltapäiväuniltaan. Vauva nautti kylvystä pimeän saunan lauteilla. Katsoi syvälle silmiin ja hymyili pienesti. Syötin ja röyhtäytyksen jälkeen rauhallisesti omaan sänkyyn. Vauvalla silmät auki. Hiivin pois huoneesta. Hetken päästä kurkkasin ja kappas, meidän Pikkupossu oli nukahtanut. <3 Ihmeellistä!

Ihastellaan vauvaa joka hetki ja en malta olla pussailematta ja halailematta ja lässyttämättä ja olematta ylpeä kaikista pienistä jutuista. Virkeänä vauva juttelee "gää, jeyyi, äy, kah, rrh". Nakkisormillaan rutistelee minua syötön aikana ja terhakkaasti pitää päätä pystyssä olkapäällä ollessaan. Katselee leikkikaaren leluja tarkasti ja kuuntelee äidin lauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti