tiistai 5. elokuuta 2014

Neuvolassa päivää vaille 8 viikkoisena

Kauan odotettu kahden kuukauden lääkärineuvola oli tänään. On aina kiva käydä katsomassa Pikkupossun painoa ja pituutta. Lääkäriaikaahan aikaistettiin silloin viikolla sen aukileasian takia. En minä ole sitä enää miettinyt kuin joskus ohimennen tyyliin että "eipä näytä mitenkään erikoiselta aukile". Varottu on toki huolellisesti.

Neuvolassa katsottiin ensin nopeasti tyllerön mitat terveydenhoitajan kanssa: 6430g ja 60,1cm. <3 Vauva oli reipas, vaikka pituuden mittaaminen ei ole varmaan mitään mukavaa, kun jalkaa venytetään ja päätä pidetään paikoillaan. Sanoinkin miehelle, että saa hän nyt tällä kertaa pidellä päätä, kun viimeksi se tuntui minusta vaikealta, kun vauva rimpuili. Päänympärys kasvaa myös oikein hyvin omalla käyrällään ja normaalisti. Sitten vaavi sai ensimmäisen rokotteensa, Rota-rokotteen, suun kautta. Hienosti meni. Nyt pitää viikon ajan olla erityisen tarkka omasta käsihygieniasta ja huolellinen kakkavaippojen käsittelyssä, ettei virus pääse tarttumaan meihin tai meidän kotiin. Suun kautta otettaessa virusta tulee vauvan kakkaan. Seuraavat rokotteet taidetaankin antaa sitten piikityksellä. Vauvalle saattaa rokotteesta tulla joitain vatsaoireita tai itkuisuutta, tai sitten ei.

Sitten ihanalle nuorelle naislääkärille, joka jutteli vauvalle koko ajan kivasti. Aukile on aivan normaali. Kertoi vain, että jos aukile on kovin kuopalla, se saattaa viestiä vauvan nestevajauksesta. Ja jos se taas pullottaa, voi olla nestehäiriö eli liikaa sitä nestettä. Mutta ei siis pullota ja kaikki hyvin. Voi kestää pitkään ennen kuin aukile häviää kokonaan. Sen tiesinkin. Lääkäri kuunteli myös mm. vauvan keuhkot ja testasi refleksit. Paineli nivuset ja tsekkasi pään kannattelun vauvan ollessa mahallaan. Metsästi vielä vauvan silmästä ripseä pitkään. Olin kirjoittanut etukäteen kysymyksiä muistiin, mutta ne tuntuivatkin yhtäkkiä jotenkin vähäpätöisiltä ja turhilta. En kysynyt kaikkia. Ihana tietää, että vauva voi hyvin. Kevyt olo.

Neuvolassa kesti yhteensä noin 45 minuuttia. Vauva nukahti auton turvakaukaloon 5 minuutin kotimatkalla. Mies ja vauva nukkuvat makuuhuoneessa ja minä olohuoneen sohvalla nautin hiljaisuudesta ja vapaudesta kirjoittaa tätä. Eilen vauvalla oli ilmavaivoja tai ummetusta tai jotain illalla. Maha ihan pinkeänä. Ei saanut oikein unta ja itkeskeli. Nukahdettiin yhdessä 23 aikaan. Aamulla teki mega-kakat ja mahankin iho taas pehmeämpi.

Aluksi käytettiin vauvalla Liberon vaippoja kokoa 2. Saatiin lahjaksi Pamperseja, joissa sama koko on vähän isompi. Ne on olleet kyllä tosi hyviä, vaikka aluksi vierastin niiden tuoksua. Nyt ostettiin taas Liberoja ja ne alkaa kyllä olla jo vähän pienen oloisia. Isommat kakat tulee selästä läpi, kun vaippa ei mene riittävän pitkälle selkään. Seuraavalla kauppareissulla ostetaan isompia.

Viime viikolla meillä kävi taas paljon väkeä ja oli hulinaa. Ihanaa oli, mutta viikonloppuna alkoi jo väsyttää. Tällä viikolla ollaan rauhallisemmin. Nyt lisää aamupalaa.

1 kommentti:

  1. Kiva lukea teidän kuulumisia! Meilläkin oli kaksikuukautisneuvola tällä viikolla, mutta se oli terveydenhoitajan luona; lääkärintarkastus oli jo pari viikkoa sitten. Tosi hienosti teidän vauva on kasvanut! Meidän tytön vastaavat mitat olivat 4950 g ja 58,5 cm. Kasvaa kuulemma ihan hyvin ja tasaisesti, mutta etenkin painoa tulee verkkaiseen tahtiin. Rota-rokotteen sai hänkin, ja maiskutteli sitä suussaan tyytyväisenä, kun rokote on kuulemma makeaa. :) Meille ei muuten sanottu mitään erityistä tuosta hygieniasta, joten ihan hyvä että luin ohjeet täältä.

    VastaaPoista