perjantai 25. huhtikuuta 2014

Äitiyslomalla, rv 34+5

Äitiysloman ensimmäinen päivä! <3 Tänään siis viikkoja kasassa 34+5 ja tarvinneeko sanoakaan, että aika on mennyt edelleenkin tosi nopeasti.

Tällä viikolla oli tunteikkaita hetkiä töissä, kun mun läksiäisiä vietettiin koko päiväkodin yhteisen lauluhetken muodossa keskiviikkona ja varsinaiset heipat sanottiin sitten eilen. Tiistaina ja keskiviikkona tein vielä ahkerasti viimeisiä paperihommia. Keskiviikkona tyhjensin vaatekaapin ja muut työkaapit. Paljon oli ehtinyt kertyä kaikkea tavaraa työpaikalle... Mies haki mut autolla, että sain tuotua kaiken kerralla. Ihana mies.

Eilistä torstaista työpäivää jännitin vähän etukäteen. Lähinnä jännitin, jaksanko herätä vielä viimeiseen aikaiseen aamuvuoroon ja että miten aamupäivälle kaavailtu pitsaretki onnistuu ja että muistanko ottaa mukaan kaikki loput tavarat. Toki tiesin, että joudun sanomaan heipat kivoille vanhemmille, ihanille lapsille ja hyville työkavereille, sekin oli jännää. Vielä viimeisinäkin työpäivinä oli kuitenkin myös tosi vaikea tajuta, että jään ihan oikeasti pois. Että en mene enää sinne pitkään aikaan. Että elämän rytmi muuttuu. En ole varmaan vieläkään tajunnut kokonaan. Ehkä tuo ymmärtämättömyys vaikutti niinkin, että en osannut paljoakaan herkistyä läksiäisissä tai lapsia halaillessa. Sen sijaan lasten vanhempien ja työkavereiden kauniit sanat, halaukset ja lahjat saivat mielen huokaisemaan haikeutta.

Viimeisen työpäivän retki meni mukavasti ja sain lähteä suoraan paluumatkalta kotiin. Lasten heilutukset ja "heippa Pauliina, heippa vauva"-huudot vielä pitkänkin matkan päästä herkistivät. Lapset on olleet niin ihanasti ja aidosti läsnä tässä odotuksessa. Iltapäivällä käytiin miehen kanssa ravintolahampurilaisilla mun loman kunniaksi. Aurinko lämmitti ja oli hyvä olla. :)

Vaikka ahkeroin työrästihommat valmiiksi ja lomalle jääminen oli haikeaa, jo tänä aamuna huomasin ajattelevani, kuinka ihanaa on nyt levätä ja keskittyä kotielämään. Yhtään en kaivannut töihin. Ennen vauvan syntymää haluaisin käydä silloin tällöin lounaalla kaupungilla miehen kanssa, siistiä vielä joitain yksittäisiä paikkoja meidän kodista, leipoa pullaa, sämpylöitä ja kokeilla joitain uusia ruokareseptejä, nähdä ystäviä Pohjanmaalta, viedä joitain tavaroita vanhempien luokse säilytykseen (vaikka oonkin sanonut, etten haluaisi sinne viedä mitään enää tässä iässä :) Tehdä semmoisia mukavia juttuja. Pitkät reissut ei enää kauheasti houkuta, on kivempaa olla kotona ja rauhoittua.

Sitten listaa fyysisistä oloista... 

- Maha tuntuu taas kasvaneen ja makuulta nouseminen on jo kömpelömpää. Maha on kasvanut sekä eteen että sivuille, ja vauvan pyllyn voi usein tuntea kovana isompana möykkynä mahan oikealla sivulla. <3

- Yöt nukun vaihtelevasti: joskus herään jatkuvasti kääntämään kylkeä, joskus herään vain vessaan kerran tai kaksi. Viime yönä nukuin ihanan rennosti ja hyvin, varmaan lomalle jääminen vaikutti. 

- Vettä pitäis muistaa juoda riittävästi ja nyt kotona se onkin helpompaa. Luulen että veden puute saa mun huulet kuivumaan. Toisaalta sitten kun juo paljon, tekee selvästi mieli suolaista ruokaa, kuin tasapainottamaan nesteen määrää. 

- Kovia suonenvetoja on ollut pohkeissa, niihin kai voisi syödä magnesiumia. Katsotaan tuleeko hankittua. 

- Kaksi viimeistä työviikkoa väsytti jotenkin enemmän, pitänee mainita neuvolassa ensi viikolla. Voi toki olla ihan tavallistakin raskauteen kuuluvaa. Jonkin verran on myös mietityttänyt raudan saanti, kun hemoglobiinia ei ole mitattu hetkeen. Terkkahan sanoi, että mitataan vain jos on puutosoireita. Kaikessa säästetään. Mutta jos vaikka pyytäis ens viikolla mittausta. Luin netistä, että maito heikentää kasviperäisen raudan imeytymistä ja mähän oon ollut maidon suurkuluttaja viime kuukausina. 

- Vauva hyörii mahassa ja huomaan, että en edes tunne monia pienempiä liikkeitä. Liikkumiset näkyy selvemmin kuin tuntuu. Usein istunkin tässä sohvalla paita käärittynä ylös maha paljaana ja kattelen kun maha kumpuilee. 

- Kylkiluiden korkeudella on tuntunut jo jonkin aikaa ahtautta. 

- Mahan keskiviiva näkyy edelleen vahvana (ollut alkuraskaudesta asti selkeästi esillä). 

- Uusia raskausarpia ei tiettävästi vielä ole tullut.


Usein alkuraskaudessa pohditaan, että mitä tavaroita ja vaatteita olisi hyvä hankkia odotusajalle. Itselle on ollut tosi paljon hyötyä äitiysmallisista tukisukkahousuista. En ole käyttänyt niitä läheskään joka päivä, mutta jos illalla on särkenyt jalkoja, olen seuraavana aamuna laittanut nuo sukkahousut ja heti on ollut helpompi päivä jalkojen kanssa. Myös Anita-merkkinen tukivyö on ollut oikein hyvä. Se on estänyt mahaa hölskymästä töissä/kävellessä sekä tukenut selvästi alaselkää. Muutamat äitiyslegginssit ja äitiyspaidat/topit sekä yksi farkkuhame on olleet myös kovassa käytössä. Nyt legginssien mahaosa jo kiristää liikaa, mutta käärin sen alamahalle. :) Aiemman laihtumisen jälkeen isoksi jääneet hupparit on olleet nyt hyödyllisiä. Kevättakki ei ole mennyt pitkään aikaan kiinni, niin lämmin huppari on pitänyt mahan lämpöisenä ulkoillessa. Bussikortti on ollut ehdoton, vaikka keskustaan on vain pari kilometriä.. pyörällä en ole uskaltanut ajaa pitkän tauon jälkeen ja pyörä on rikkikin tällä hetkellä. Oon myös kaivellut kaikki vanhat ihorasvan jämät kaapeista ja saanut ne mukavasti kulumaan tähän mahaan. Myös apteekin Bepantcare-rasva on ollut hyvää, tosin kallista. Siinä ne mitkä tuli nyt mieleen. :)

Nyt tekemään lounasta.

2 kommenttia:

  1. Mulla suonenvetoihin auttoi kun aloin pitämään öisin sukkia jaloissa.
    Täällä vielä muutama työpäivä, sitten vapaalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla sukkia yöllä. :) Ihanaa, pian säkin pääset lomalle! Tsemppiä, jaksamista ja iloa viimeisiin työpäiviin! :)

      Poista