keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Ajatuksia muuton ja vauvan vaikutuksesta taaperoon

Kirjoitin tämän tekstin jo pari viikkoa sitten, mutta tässä se nyt vasta on. Samat ajatukset edelleen, mutta stressi vauva-arjen ja remontin/muuton yhdistämisestä on ollut pari viime päivää nyt erityisen pinnalla. Epätietoisuus vuokralaisten lähtemisen ajankohdasta on ehkä pahinta. Ja kiireen pelko. Tässä kuitenkin tämä kirjoitus: 


"Viime viikkoina oon miettinyt aika paljon tänä vuonna edessä olevaa muuttoa ja tietysti myös vauvan saapumista sitten syksyllä. Lähinnä että miten ne vaikuttavat tuohon meidän esikoiseen. Tyttö on meille maailman arvokkain ja rakkain. Koen suurta painetta hoitaa asiat niin, että tytön elämä ei missään vaiheessa järkyty liikaa, mistään syystä.

Netistä lueskelin toisten perheiden muuttokokemuksia ja jäin siihen fiilikseen, että muutto sujuu kyllä. Lapsi varmaan sopeutuu ihan hyvin, kun on enemmän tilaa leikkiä ja juosta, omat tärkeät lelut ja tavarat ympärillä, samoin omat ihmiset. Päästään käymään uudessa kodissa varmaan monenmonta kertaa ennen muuttoa, jo ihan remontin takia. Varsinainen muutto hoitunee ihan kunnialla, kun ajoissa pakataan ja sovitaan lapsen hoidosta muuttopäivänä esim. mummun kanssa. Muut apujoukot on myös varmasti tarpeen. Muuton ajankohta on vielä ihan auki. Se riippuu vuokralaisten lähtemisestä sekä remontin sujumisesta ja nopeudesta. Mutta siis tänä vuonna. Mielellään ennen vauvan syntymistä.

Haluaisin tosiaan kuitenkin muuttaa kun vauva on vielä mahassa. Luulen, että vauvan saapuminen on esikoiselle paljon dramaattisempaa kuin muuttaminen. Mustasukkaisuutta ja muitakin ristiriitaisia tunteita voi tulla, mikä on aivan normaalia ja ymmärrettävää. Olisi hienoa, jos oltaisi uudessa kodissa jo tuolloin, että voitaisiin keskittyä sitten täysin esikoisen ja vauvan hoivaamiseen eikä muuttolaatikoiden kantamiseen ja purkamiseen. Tai ihan vain sekavassa kodissa elämiseen vauvan ensikuukaudet. Remontin haluan kuitenkin heti pian täysin valmiiksi. Luulen, että minun pää ei kestä semmoisia "ikuisia hommia", jotka jää pyörimään, kuten listojen kiinnitys, verhotankojen laittaminen tai taulujen paikkojen miettiminen.

Lapsen reaktio uuden vauvan syntyessä tai sen jälkeen vaihtelee varmasti. Jotkut varmaan alkavat heti hoivata vauvaa ja auttaa äitia ja isää vaipanvaihdossa ym. kykyjensä mukaan. Jotkut lapset voivat käyttäytyä aggressiivisesti vauvaa kohtaan ja yrittää satuttaa häntä. Jotkut eivät välttämättä noteeraa vauvaa paljonkaan tai välitä siitä. Pottailuissa ja muussa kehityksessä saattaa tulla taantumaa. Temperamenttikin vaikuttaa reaktiotapaan.

Netissä jollain palstalla joku kirjoitti kivasti, että "kun vanhemmat suhtautuvat myönteisesti ja iloisesti uuteen tilanteeseen, esikoinenkin sen huomaa".  Vaikka eihän se aina näin helposti mene. Esikoisen erityisen runsas huomioiminen ja rutiinien samanlaisuus varmasti kuitenkin auttaa. Ja meillä varmaan sekin, että esikoisella on paljon mukavaa tekemistä. Hän kun sitä muutenkin jo näyttää kaipaavan: leikkiseuraa, touhua, ulkoilua. Samoin se, että vieraat kylään tullessaan huomioivat esikoisen ensin kunnolla. Tästä aiotaan sanoa kaikille meidän kyläilijöille syksyllä. Yhteinen rauhallinen oma aika kummankin vanhemman kanssa on myös tärkeää. Ja kaikenlainen kehuminen kun isompi lapsi yrittää auttaa tai hoitaa uutta vauvaa. Imetyshetkistä voi tehdä porukan yhteisiä leppoisia tilanteita, esim. ostamalla esikoiselle uusia kirjoja erityisesti niitä hetkiä varten. Niitä voidaan lueskella samalla kun pienempi syö. Rintamaitoa voi antaa maistaa, jos tahtoo, vaikka ei minusta kyllä taaperoimettäjää taida tulla. That's not my thing, I think. Toisaalta ikinä ei kannata olla liian ehdoton, kun koskaan ei voi tietää mikä sopii kenellekin parhaiten. En kyllä usko, että meidän tyttökään enää kiinnostuisi tissistä. =D Mä en ole kokenut vielä millään tavalla aiheelliseksi puhua esikoiselle meidän tulevasta vauvasta. Siis että olisin kertonut hänelle, että "äidin mahassa on vauva". Esikoinen on vielä niin pieni. Ehditään kyllä sitten myöhemmin kesällä ottaa hänet odotukseen mukaan.

Kantava ajatus mulla kuitenkin on, että oon aina ajatellut lapselle olevan hyötyä sisaruksesta. Ihan jo siitäkin, että saa kasvaa jonkun muun lapsen kanssa. Saa oppia häneltä ja opetella tulemaan toimeen silloinkin kun toinen ärsyttää. Ehkä saa jopa leikkikaverin tai ainakin jonkun joka tietää millaisessa tilanteessa ja ympäristössä lapsi on kasvanut ja elänyt. Toivottavasti tietenkin elinikäisen ystävän. Joten vaikka toisen vauvan syntyminen saattaa olla hankala tilanne esikoiselle, se on lopulta hänen etunsa ja ilonsa eikä se kuitenkaan ole häneltä pois, vaikka aluksi hän saattaa niin kokeakin. Vanhemmilla on siinä suuri vastuu ja työ, jotta esikoinen ei jää paitsioon. Meillä onneksi on mummukin auttamassa tarpeen tullen, esim. esikoisen ulkoilukaverina. Tämmöisiä ajatuksia tästä nyt." 


Tänään en siis murehdi enää yhtään sitä, miten varsinainen muutto menee vaan sitä, ehditäänkö muuttaa ennen vauvan syntymää ja miten Satulintu reagoi uuteen vauvaan. Ja että millaista se arki sitten on siellä uudessa kodissa, kun siellä on kaksi pientä tarvitsevaa. Se onkin oikeasti ehkä suurin huoli. Miten tyttö pärjää uudessa tilanteessa ja vähintään yhtä paljon mietin, miten minä pärjään lasten kanssa?! Osaanko ja pystynkö huomioida esikoista riittävästi? Sielussa korventaa jo nyt se pelko, että jos tyttö kokee, ettei saa riittävästi huomiota äidiltä. Se tuntuu minusta aivan murskaavalta. Hän on meille niin tärkeä, etten keksi sanoja sitä kuvaamaan. Onkohan kellään samanlaisia mietteitä?

5 kommenttia:

  1. Meillä oli muutto esikoista oottaessa, kaiken piti olla valmiina kolme viikkoa ennen esikoisen laskettua aikaa. Pieni irtaimisto oli jo siirretty, seuraavana päivänä piti tulla muuttomiehet ja siirtää isot huonekalut. Ja silloin vauva päätti syntyä. Sairaalasta tultuamme kotimme oli kahdessa paikassa, mutta päädyimme sinne missä sohva oli ja vauvalle hankittiin tähdellisimmät tavarat uudesta asunnosta kunnes viimein saimme muuttomiehet siirtää loput tavarat uuteen kämppään. Mutta niin siitäkin selvittiin ja tavaroita aseteltiin paikoilleen vauva kantorepussa. Onneksi hän oli helppo kaveri!

    Toinen kaveri on tulossa nyt samoille päiville kuin teillä. Isoveli on muutamaa kuukautta vanhempi. Hälle on jo ilmoitettu tulevasta vauvasta ja hän ilmoitti heti että vauva asuu omassa talossa, hän asuu kotona. Mutta eiköhän lepy syksyyn mennessä.

    Kaikkea hyvää teille odotukseen ja muuttoon!
    *nattsnakk*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, se lämmitti kovasti mieltä ja rauhoittikin. Hauska kuulla miten selvisitte yllättävästä syntymäpäivästä muuton keskellä! Jotenkin tässä stressailussa unohtaa sen periaatteen, että "kyllä kaikki järjestyy jotenkin lopulta". Sitä alkaa takertua niihin pikkuruisiin lillukanvarsiin eikä näe enää kokonaiskuvaa kunnolla, niitä hyviä asioita tai sitä miten ennenkin on vaikeista jutuista selvitty. Ihana kuulla että teilläkin toinen lapsi tulollaan ja että lasketut ajat osuu niin samoihin ajankohtiin! On tää aika jännää aikaa, toisen odotus.

      Kiva että ootte kertonu esikoiselle vauvasta. Tuo kuulostaa hyvältä tavalta kertoa, että "meillekin tulee vauva myöhemmin". Piakkoin varmaan mekin aletaan siitä puhua tytölle.

      Kaikkea hyvää myös teille kevääseen ja odotukseen! <3

      Poista
  2. Pieni lisäys vielä, ei mekään olla kerrottu esikoiselle että "äitin masussa on vauva". En usko että hän sitä ymmärtäisi. Sen sijaan olemme sanoneet että meille tulee myöhemmin vauva, aivan kuten naapurin xxx:lläkin on. Sen hän ymmärtää. Ja on kiva ku voi puhua vapaasti vauvasta ja vauvasuunnitelmista esikoisen kuullen, hän kun jo ymmärtää niin paljon. Esikoinen on selvästi miettinyt uutta vauvaa sillä yllättäen hän haluaa nyt katsoa paljon omia vauvakuviaan ja kysyy paljon mitä niissä tapahtuu.
    *nattsnakk*

    VastaaPoista
  3. Samanlaiset ajatukset pyörivät minunkin mielessä viime syksyn ja nyt keväällä mietin isoveljen suhtautumista pikkusiskoon. No muutto meni meillä hyvin, poika sopeutui heti uuteen kotiin. Ja nyt kun vauva on viikon ikäinen voin kertoa, että melkoista vuoristorataa tunteet ovat heitelleet. Välillä halutaan hoitaa vauvaa, pusutella ja silittää. Välillä taas tuupitaan äitiä, ettei saisi hoitaa vauvaa. Yritetään kaikin puolin mennä esikoinen "edellä" ajatuksella, mutta kaiketi pieni mustasukkaisuus on normaalia. Onneksi vielä hetken isä on kotona, mutta katsotaan sitten miten arki rupeaa rullaamaan, kun jäädään kolmistaan kotio. Uskon kuitenkin, että kun vauva hieman kasvaa tulee sisaruksista paljon iloa toisilleen. :) -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niin kiva kuulla, että toisillakin on ollut samanlaisia ajatuksia! Esikoista odottaessa lähimmillä ystävillä oli jo lapsia, jolloin oli helppo kysellä heiltä kaikkea. Nyt pari hyvää ystävää on myös raskaana uudestaan, mikä on aivan ihanaa, mutta lasketut ajat menevät niin lähekkäin, että voidaan antaa toisillemme vain raskausajan vertaistukea ja sitten vauva-arjen alkaessa tietenkin tukea muihinkin vauva-asioihin, esim. esikoisen mustasukkaisuuteen. :)

      Paljon paljon onnea teille vauvan syntymästä! <3 Varmasti ollut todella jänniä aikoja koko perheellä! Tosi mielenkiintoista onkin just kuulla noita juttuja, miten käytännössä esikoinen on reagoinut. Kiva että välillä myös pusuttelee ja hellii vauvaa. <3 Kuulostaa niin luonnolliselta reaktiolta tuollainen, että tunteet heittelee ja välillä on ihanaa ja välillä tyhmää.

      Samoin mäkin oon ajatellu, että sitten syksyllä juurikin tuolla tavalla "esikoinen edellä"-ajattelun turvin eletään. Vauva saa kulkea siinä mukana sitten. Toivon vaan kanssa, että tulisi helppo vauva eikä olisi vatsavaivoja. Esikoisen 4.-8. kuukaudet olivat meille tosi raskaita, kun ensin vaivasi vatsa ja sitten ei nukkunut yhtään ilman äitiä. Ja päikkäritkin on olleet lähes aina semmoisia vajaan tunnin mittaisia. Aika näyttää millainen tämä toinen tyyppi on.

      Kiva että teillä on mies ollut nyt siinä kotona apuna. Kyllä ne arjen rutiinit siitä varmasti sitten pian muodostuu, sittenkin kun jäätte kolmestaan kotiin.

      Mielenkiintoista olisi myös tietää, miten nopeasti esikoiset sitten yleensä sopeutuvat tilanteeseen. Tottakai siinä on suuria eroja, mutta lähinnä mietityttää, mikä on se yleisin aika, jolloin elämä alkaa helpottaa. Täytynee kysellä kaikilta kellä on enemmän lapsia, että miten heillä on mennyt.

      Lapsista on aivan varmasti iloa toisilleen! Niin minäkin ajattelen. Kaikkea hyvää ja iloista teidän uudenlaiseen arkeen! Ihanaa kun teillä on nyt taas vauva ja arki alkaa varmasti siitä pian taas tasoittumaan. Aurinkoisia kevätpäiviä! <3

      Poista