lauantai 23. huhtikuuta 2016

Oireita ja oloja, rv 19+3

Raskaudessa häämöttää ensi viikolla jo puoliväli, mikä on aivan ihanaa ja ihmeellistä! <3 Aika on mennyt nopeasti ja viikot on lentäneet: aina tuntuu olevan torstai tai perjantai, kiva tietysti niin. :) Vaikka kyllähän viikkojen juoksu myös tavallaan hirvittää. Vähitellen alkaa lähestyä mm. raskauden loppuaika ja sen tuomat haasteet, synnytys, pikkuvauva-aika. Toisaalta nyt on ollut ihan hyvä mieli niistä kaikista. Kyllä tässä jotenkin pärjätään. Pikkuisen on painetta mukavista kesäsuunnitelmista: Ajatuksella että "nyt on vielä mahdollista matkailla kotimaassa melko mutkattomasti", mutta kyllä niitä pieniä reissujakin varmaan tässä vielä tehdään kesän kuluessa.

Tässä jotain oireita ja oloja, joita tällä hetkellä on:

- Väsyttää. Päiväunet on pakolliset, varsinkin jos päivässä on jotain vähänkään erityistä.
- Maha on kasvanut rehelliseksi vauvavatsaksi ja näyttää omaan silmään jo aika isolta. Tällä viikolla ensimmäistä kertaa täysin vieras ihminen (lastenvaatekaupan myyjä) kommentoi mun mahaa. Se tuntui ihan kivalta.
- Jalat on väsyneet iltaisin ja suonikohjut on alkaneet ilmoitella olemassaolostaan.
- Öisin käyn pissalla kerran
- Yritän muistaa juoda enemmän, iltaisin iskee usein jano.
- Vauvan liikkeet on alkaneet tuntua lähes päivittäin, eilen jopa keskellä päivää useasti. Ihanaa ja huojentavaa!
- Kynnet kasvaa nopeasti ja on melko hyvässä kunnossa
- Iho on perushyvä ja tavalliseen tapaansa kuiva, täytyy muistaa rasvailla
- Mahasta iho on selvästi venynyt vähän, mikä näkyy viiruina rusketuksessa
- Rinnat on kasvaneet ja olleet vieläkin melko arat välillä
- Kylmyys ja tuuli sattuu rintoihin tosi paljon, esim. jos liian ohut takki päällä
- Ei erityisiä ruokamielihaluja
- Itku tulee herkemmin kuin yleensä, esim. ihan vain onnesta tai koskettavasta uutisesta
- Jonkinasteisia mielialanvaihteluita on välillä.
- Väsyneenä ja/tai nälkäisenä oon kamalan äkäinen
- Viime päivinä oon muistanut uniani aamulla, se on harvinaista.
- Viime päivinä on alkanut kuumottaa välillä, kuin kuumia aaltoja. Aineenvaihdunta parantunut? Maha kasvanut ja lämmittää?
- Alaselkää jomottaa herkemmin jos olen huonossa asennossa. Käytän tukivyötä melko satunnaisesti mutta aina tarpeen mukaan, se kyllä auttaa.
- Ihastelen meidän tyttöä joka päivä ja ihmettelen, miten ihana hän on. Jotenkin haluan ottaa hänestä ja meidän yhteisestä ajasta nyt kaiken irti, kun toinen vauva ei vielä ole vaatimassa huomiota.
- Aivastuttaa siitepölyt. Yhtenä päivänä sain omenasta selvän allergisen reaktion, mikä oli erikoista, koska yleensä en reagoi. Tiedän kyllä, että jonkinlainen siitepölyallergia mulla on, mutta olen vain yhtenä keväänä tarvinnut lääkkeitä ja siitäkin on jo vuosia aikaa. Kunpa pärjäisin tämän kanssa nyt, kun olen melko allerginen allergialääkkeellekin.
- Painoa on tullut nyt 5 kg raskauden alusta laskien. Yhtään enempään ei olisi ollut vielä varaakaan ja tämäkin tuntuu vähän paljolta ottaen huomioon lähtöpainon. En stressaa tätä liikaa, mutta yritän silti hillitä painonnousua ruokailutavoilla. (Tämmöiset munkin paistamisethan auttavat tässä, heh.) Liikkua pitäisi myös enemmän. Kirpaisee myöntää se.
- En ole tässä raskaudessa ottanut viikottaisia mahakuvia kuin pari kertaa. Kuopus-raukka, joka jää jo nyt paitsi alkuhetkiensä dokumentoinnista. Kun siis moni sanoo, että esikoista ehti kuvata ja vauvakirjaa täyttää, mutta lapset sen jälkeen eivät ole saaneet samalla tavalla huomiota näissä asioissa. Sehän on tietysti selvääkin, että aikaa ei välttämättä ole sellaiseen niin paljoa. Ja nyt viikotkin on menneet niin nopeasti, etten ole ehtinyt edes ajatella kuvien ottamista.

No ainakin tämmöistä täällä. Arkeen eniten vaikuttaa tuo väsymys. Päiväunet on pakko ottaa. Se taas on pois omasta ajasta, mikä harmittaa välillä. Onneksi mies on ollut ihana ja vienyt lasta iltapäivisin ulos. Silloin olen saanut tehtyä pieniä muuttosiivousjärjestelyjä sekä kerättyä lisää tavaraa kirppiskasaan. Tai tehtyä ruokaa tai kirjoitettua tänne. Tai ihan vaan nukuttua sängyssä peiton alla, kuten tänään.

Nyt syömään iltapalaa ja lukemaan eilen aloitettua rikospokkaria! Kävin eilen läpi vanhoja kirjoja ja varaston laatikossa on ollut pari teosta, jotka on vaikuttaneet hyviltä mutta en ole saanut niitä luettua. Nyt tartuin härkää sarvista ja rupesin toimeen. Tuli muuten eilen todella hyvin uni, kun olin ennen nukkumaanmenoa lukenut puolitoista tuntia kirjaa telkkarin tuijottamisen sijaan. Ihmeellistä huomata noin selkeä vaikutus. Iltapalaksi voisin ehkä syödä jo jotain muuta kuin munkkia. Tai ainakin jotain muutakin. ;)

2 kommenttia:

  1. Kiloja tullu jo kaheksan samoille päiville, mutta ekassakin oli tullu jo seitsemän. Mutta esikoisen kanssa masu pysy nätisti kuosissa, nyt se on hirveä pallo, saman kokonen ku viime raskauven aikana viikoilla 28. Kuvat on jäänny täälläkin ottamatta, ei voi muuta kuin pahoitella myöhemmin pienimmäiselle.
    Tämä pienempi on selvästi aktiivisempi ku esikoinen. Esikoinen lähinnä vaan möyri iltaisin ja öisin mutta tällä riittää vilskettä jopa päivisinki. Ihanaa <3 Esikoinen on rauhallinen ja kärsivällinen tapaus, toivottavasti tämä ei ole enne ja pikkuisesta tule oikeen tempperamenttista tapausta.
    Täällä onneksi väsymys ei turhia vielä rasita, ja hyvä niin sillä mie jouvun pyörittää taloutta paljon yksikseni miehen ollessa paljon poissa. Päiviksille ei jää olleskaa aikaa, ja illatki venyy monesti. Jospa selviäis näin kunnialla loppuun asti.
    Ihana lukea näitä siun kirjotuksia!
    *nattsnakk*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että sielläkin samanlaisia juttuja! Mä oon tässä raskaudessa myös ollu jotenkin paljon vaivaantuneempi mahan koosta kuin esikoista odottaessa. Nimenomaan siksi, että esikoisesta maha juurikin pysyi ainakin omasta mielestäni nätimpänä pakettina. Nyt se on tuntunut tosi isolta ja siksikin mietin varmaan sitä painoakin.

      Hih meillä taas esikoinen oli aika rauhallinen mahassa, mutta nyt on aivan touhuneiti ja juoksujalka, ja omaa tahtoa myös löytyy. Hauska että oot huomannu eroja jo mahavauva-aikana!

      Jaksamista sun pitkiin päiviin! :)

      Poista