sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Pikkuhousuilua ja pissatarroja

Nyt on alettu päästä kunnolla vauhtiin tuossa vaipattomuuden harjoittelussa. Pitkään puhuttiin miehen kanssa, että "sitten kesällä". Ehkä aluksi oli jotenkin hankala tarttua asiaan, varsinkin kun neuvolassa sanottiin, että kiirettä ei ole, kun lapsi on vielä niin pieni. Ihana asenne terkkarilla. <3

Tyttönen on ollut kuitenkin selvästi yhä enemmän innostunut asiasta, joten on ollut mukava vaihtaa vaipat pikkuhousuihin aina välillä. Pikkuhousuja meillä on ollut keväästä asti ja niitä on käytetty satunnaisesti, sekä vaipan päällä että pelkästään. Tyttö on aina tykännyt laittaa housut ja varsinkin "iimapappa pippu ottu" (kuumailmapallo-pikkuhousut). Kivat kuvat housuissa ovat siis olleet hyödyllisiä. 

Aloitettiin pelkkien housujen käyttö iltapäivällä, kun päivällisen jälkeen oltiin pottailtu ja todettu pissan tulleen vaippaan/pottaan. Lapsi oli ilman vaippaa tunnin-kaksi ennen iltapottailua. Iltaisinhan tytöllä on ollut hyvin selkeä pottarutiini: pissa ja kakka tulevat joka ilta pottaan, kun isin kanssa lukevat siellä kirjoja ja tekevät iltatoimia. Jos minä olen hänen seuranaan, usein auttaa, että poistun hetkeksi tai puuhastelen pyykkeihin keskittyneenä. Silloin lapsi saa varmaan paremman rauhan asioida ja tulostakin yleensä sitten syntyy.

On pottailtu varmaan kohta jo vuosi, ainakin melkein. Ollaan oltu hyvin rentoja potalla käymisen suhteen. On yritetty tehdä rutiineja: aamupottailu, iltapottailu, ym. mutta lapsi on kuitenkin itse saanut päättää, haluaako istahtaa. Jos pottaan ei tule mitään, ollaan sanottu iloisesti, että "ei tullut mitään, ei haittaa". Jos pottaan on tullut pienikin liraus, on kehuttu tosi paljon. Edelleenkään neiti ei haluaisi potalle päikkäreiden jälkeen eikä olla häntä pakotettu.

Nyt muutaman päivän aikana ollaan siis aiempaa enemmän keskitytty tähän asiaan. On ehkä hiukan enemmän yritetty lasta potalle kuin aiemmin. Olen alkanut aamupäivisin totuttaa häntä uuteen rutiiniin: lähtöpissalla käymiseen. Eli ennen ulos lähtöä pottaillaan. Välillä tulee mielellään, välillä on täytynyt vedellä monista naruista jotta saa hänet tulemaan. Joskus auttaa se, että hän saa ottaa vessaan mukaan mieluisia pieniä leluja, joskus kirjan lukeminen potalla motivoi, joskus pottatarra.

Pissa-, kakka- ja pottatarrat onkin olleet ihan suosiossa viime päivinä. Ei ole tehty niistä mitään sitovaa rutiinia, mutta halutessaan lapsi on saanut tarran tehtyään pissan tai kakan pottaan. Tarra on joko liimattu jonnekin tai sillä on vain leikitty hetki. Tarran on saanut joskus myös siitä, jos on hieman vastentahtoisesti kuitenkin suostunut tulemaan potalle. Rehellistä lahjontaa siis! :D Lapsi on tosi innoissaan tarroista ("pittatatta").

Kun vaippaa ei ole, kyselen tytöltä aina välillä, onko pissahätä. Vahinkoja ei ole nyt tullut viime päivinä, mutta tottakai niitä tulee. Vasta aloiteltu harjoittelemaan tätä. Ekoissa pikkarikokeiluissa isot pissat tulivat välillä keskelle keittiön lattiaa tai sohvaa. Tyttö oli silloin aika hämmentyneen ja säikähtäneen näköinen. Välillä tuli myös itse sanomaan, että "pitta" ja silloin oli jo pissa ehtinyt tulla. Vaihdettiin housut ja sanottiin, että "ei haittaa". Tosi varovasti puhuttu sellaisessa tilanteessa potalle menemisestä, ettei lapselle tulisi mitään epäonnistumisen kokemusta.

Nyt parin-kolmen viikon ajan tyttö on alkanut tehdä aamupissan pottaan. Tosi kauan se ehti tulla aina yövaippaan ja siitä läpi. Päivisinkin on tullut selkeää kehitystä. Tyttö osaa selvästi pidätellä ainakin hetken, kun välillä pissa tulee heti potalle istuttua. Nyt on myös alettua puhua, että "miten sinä teet pissan pottaan" ja "tee vaan pissa". Korostettu sitä, että hän osaa tehdä sen.

Eilen kysyin taas tytöltä, onko hänellä pissahätä. Hän sanoi, että "poit" (ei), mutta lisäsi siihen, että "kakkaätä". Kipinkapin mentiin potalle ja oli kyllä hieno juttu kun kakka sitten tulikin oikeasti. Kovasti on siis otettu askelia eteenpäin. Hän myös sanoo itse, jos pissa tulee vaippaan. Sekin on uutta. Selvästi siis itsekin sen huomaa. Jos pissa tulee vaippaan kotona, on vielä menty potalle sen jälkeen. Joskus on saattanut tulla sinnekin vielä pieni tippa ja on päästy taas häntä kehumaan. :D

Ei mulla tai meillä ole mikään kiire opettaa tyttöä kuivaksi, mutta ei mua kyllä haittaisikaan, jos lapsi sen oppisi. Ensinnäkin siksi, että nyt näyttää hänellä olevan jonkinlainen oma kiinnostus ja herkkyyskausi asialle. Toiseksi ihan mukavuussyistä: onhan vaippa hiostava kesällä. Ja jäykempi kuin housut. Ja kolmanneksi: onhan noita vaippoja toki jo käytettykin kaksi vuotta ja ne ei ole ilmaisiakaan. Ja niistä tulee paljon roskaa. Kaikessa rauhassa kuitenkin edetään tän asian kanssa ja muistetaan, että syksyllä voi tulla takapakkiakin vauvan syntyessä. 

Eka tavoite on varmaan olla kotona ilman vaippaa, sitten tavoitteena lähteä ulos ilman sitä. Jossain vaiheessa sitten sitä yövaipattomuutta kokeilla. Tosin se on sellainen biologinen juttu, että sitä ei voi aikuinen säädellä. Se liittyy enemmänkin lapsen hormonitoiminnan kypsymiseen. Eli sille nyt ei suurempia varmaan tule tehtyä. Tosin on ollut kiva huomata, että kun meillähän yövaippa vuoti toooosi pitkään ihan joka yö, kunnes alettiin käyttää kahta vaippaa päällekkäin: alla Muumit ja päällä Lidlin isompikokoinen vaippa. Ja ei, lapsi ei juonut illalla erityisen paljon. Nyt kun aamupissakin tulee melko usein pottaan, vaippa ei ole ollenkaan enää niin märkä kuin aiemmin.

Tämmöisiä pissajuttuja tänään. On kiva nähdä lapsen oma innostus ja kun voi tarttua siihen. Tässäkin asiassa, kuten kaikissa, tulee varmasti vielä erilaisia vaiheita, mutta näin mennään nyt. :)

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos tästä postauksesta :) Meillä pari viikkoa nuorempi tyttö ja pähkäilyt meneillään, miten tämä potta-asia etenisi. Potalla on kyllä istuttu varmaan vuosi, mutta ehkä kaks kertaa sinne on jotain tullu, vaikka asenne ja suhtautuminen on ollut juuri samantyyppistä kuin kirjoitit. Pitää laitta heti pikkuhousuja tilaukseen, huomasin nimittäin että meidän pikku kylästä ei saa noin pieniä pikkareita :D T. Ivalolainen blogilukijasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! :) Joo lapset on tässä kyllä niin erilaisia ja luulisin, että paljon riippuu ihan sattumasta/luonteesta, miten nämä jutut alkaa edetä kullakin. Meillä tyttö on muutenkin semmoista herkästi innostuvaa sorttia, innostuu kaikenlaisesta uudesta, niin tästäkin.

      Nyt muuten kun on joitain päiviä oltu enemmän ilman vaippaa, oon itekin alkanu oppia lapsen pissarytmiä. Se helpottaa. Tiedän esim. että jos pissa ei tule aamulla pottaan, niin viimeistään 30-60min aamupalan jälkeen on pissahätä. Vähitellen opetellaan mekin ja eilenkin sattui taas pissavahinko matolle, kun oli vieraita enkä muistanu laittaa potalle, heh. Joo mäkin kattelin netistä, josko olisi ostanu vielä uusia pikkareita. Meillä nyt käytössä vähän isojakin, joita saatiin synttärilahjaksi. Kunhan jalassa pysyvät eikä tartte nostella jatkuvasti ylös niin sehän riittää. :D

      Mukavia housutreenejä teille! <3

      Poista