torstai 9. kesäkuuta 2016

Rakas kaksivuotias

Ylihuomenna meidän pieni tyttö täyttää kaksi vuotta. Niin pieni vielä, mutta oppinut ja kasvanut jo hurjasti. <3

- Meidän pieni neiti tykkää piirtää. Piirtää usein esim. pupuja, kukkia, isin kuvan tai pallon. Paperilla ne näyttävät yleensä melko samoilta ympyrän muotoisilta sykeröiltä, joilla saattaa olla silmät ja nenä. Pyydettäessä piirtää myös muut kehon osat, esim. korvat, hiukset, suun, mahan, kädet, jalat, jne. Alkeellisesti värittää kuvia niin että joka kuvan päälle tulee vähän väriä.
- Tykkää lukea kirjoja äidin tai isän kainalossa. Jaksaa välillä kuunnella jo pidempiäkin tekstejä, jos kirja on muuten kiinnostava. Tykkää myös äidin ja isän itse keksimistä lyhyistä tarinoista, joiden juoneksi riittää esim. pupun ja lampaan yhteiset pomppimisleikit.
- Tykkää ulkoilla. Nauttii suuresti hiekkakakkujen tekemisestä ja jalkapallon potkimisesta. Potkii palloa taitavasti ja säilyttää hyvin tasapainonsa. Heittää kahdella ja yhdellä kädellä. Poimii mielellään voikukkia ja juoksee paljon. Keinuu mielellään ja laskee liukumäkeä itse.

- Lempileluja ovat myös mm. Lego-tytöt ja Lego-isi. Tytöt hän on nimennyt ystävänsä ja itsensä mukaan. Traktorit ja autot kiinnostavat paljon, samoin keittiöleikit omassa keittiössä. Siellä hän keittää esim. puuroa: mittaa hiutaleet paketista syvälle lautaselle, laittaa vettä hanasta, laittaa lautasen mikroon, mikro piippaa "piiiiip" ja sitten puuroa sekoitellaan ja se on "poppaa". Sitten sitä annetaan pehmoeläimille tai äidille/isälle. Isälle keittelee myös teetä pieneen kuppiin.
- Peittelee pehmolelut nukkumaan ja silittää niitä.
- Lastaa traktorin kyytiin eläimiä ja lähtee ajelulle.
- Ajelee omalla autollaan, jonka päällä voi istua. Kääntelee rattia.
- Ehdottomasti tärkein lelu on edelleen pehmoinen pupu, joka on nimetty Unipupuksi. Se on kainalossa sekä päiväunilla että yöunilla. Voi olla, että joku muukin kelpaisi, mutta näin on nyt menty. Muutenkin kaikenlaiset puput on tosi tärkeitä hänelle. Samoin muut eläimet, esim. koirat, kissat ja nallet.
- Tykkää lauluista ja laululeikeistä. Soittaa mielellään myös äidin pianoa.
- Tekee mielellään samoja asioita kuin äiti ja isä, esim. äidin siivotessa hakee oman lattiaharjansa ja rupeaa hommiin. On mielellään apulainen eri asioissa, esim. ostosten purkamisessa kasseista, pyykkien viemisessä kylpyhuoneesta makuuhuoneeseen tai roskien viemisessä ulos.

- Nauttii matkimisleikeistä: matkii äidin ja isän hassuja ilmeitä ja nauraa kun häntä matkitaan.
- Osaa monenlaisia ilmeitä
- Hallitsee paljon sanoja: osa on kaikkien tunnistettavia ja osan vain äiti ja isä tunnistavat
- Juttelee 4-5 sanan lauseita, välillä jopa kuuden. Vanhemman näkökulmasta on kyllä ihanaa, kun lapsi on oppinut ilmaisemaan itseään kielellisesti: vuorovaikutus on paljon helpompaa ja nopeampaa kun toinen osaa sanoa, mitä haluaa ja mitä ajattelee.
- Usein iltaisin muistellaan yhdessä ääneen, mitä on tehty päivällä. Lapsi itsekin muistelee kivoja asioita, esim. uintiretkeä kaverin kanssa, Thaimaan norsua, mummulan potan väriä, jne.
- Tunnistaa monia värejä, esim. harmaa, punainen, violetti, keltainen, musta, sininen ja vihreä. Useimmille niistä on myös omat sanansa. Tykkää katsella esim. auton kyydissä erivärisiä, ohi kulkevia autoja. Värejä esim. "munni" (musta), "nini" (sininen), "oto" (keltainen eli auringon värinen), "piipiiä" (vihreä), jne.
- Saattaa keksiä, että esim. leipä näyttää karhulta tai pupulta
- Antaa kivasti leluja myös kavereille
- Halaa parhaita kavereita lähtiessään kylästä kotiin
- Tykkää erityisen paljon eräästä tyttökaveristaan

- Tykkää esitellä jumppatemppujaan ja on niistä ylpeä, esim. karhukävelyä, jalkojen välistä kurkkimista, erilaisia hyppyjä
- On alkanut harjoitella tasahyppelyä ja näyttää ymmärtävän, mitä sillä tarkoitetaan
- Kävelee vuorojaloin matalia portaita ylös, kaiteesta kiinni pitäen. Tykkää portaista.
- Selvästi nauttii kehuista ja kannustuksesta.

- Nukkuu yöt yleensä yhteen putkeen n. klo 20:30-8.00. Päikkärit ovat usein 1,5-2 tuntia, noin klo 12:30/13 alkaen. Pimennysverhoilla on suuri vaikutus unen kestoon.
- Osaa unilaulun sanat ja toistaa siitä lauseiden loput. Äiti laulaa Sininen uni-laulua ja isä kertoo omia iltatarinoita. Nukahtaessa haluaisi aikuisen käden silmiensä eteen. Tyynystä ja peitosta on tullut tärkeitä.
- Käy säännöllisesti potalla, mutta käyttää yhä vaippaa. Välillä kokeillaan lyhyitä aikoja pelkillä pikkuhousuilla. On viime aikoina alkanut melko usein sanoa ääneen, kun pissa tulee vaippaan. Neuvolan mukaan on vielä sen verran pieni, että ei ole kiire päästä päivävaipoista eroon. Nyt kesällä kuitenkin aiotaan lisätä pikkuhousujen käyttöä. Iltaisin tekee pottaan yleensä molemmat osumat. Potalla lukee usein kirjoja tai leikkii pienillä leluilla.
- Pukee pipon itse päähän ja yrittää laittaa myös kenkiä. Nopeasti turhautuu esim. takin riisumisessa jos ja kun ei onnistu. Harvoin haluaa riisua tai pukea housujaan itse. Aurinkolasit laittaa itse. Kukkapipo ja aurinkolasit ovatkin erityisen tärkeitä hänelle.
- Tykkää syödä itse lusikalla, haarukalla tai sormin. Juo nokkamukista ja harjoittelee tavallisesta mukista, se onnistuu ihan ok. Pitää tällä hetkellä esim. sosekeitosta, makaronista, perunasta, linsseistä, sipulista, juustosta, hedelmistä, marjoista, kurkkutikuista, leikkelekinkusta. Syö yhdestä hammaspastillista noin puolet. Lopun pastillin kiikuttaa isälle tai äidille eikä halua syödä sitä loppuun.
- On alkanut testata annettuja kieltoja. Kieltämisen jälkeen tekee asian yleensä vielä uudestaan ja usein myös nauraa ja yrittää laittaa asian leikiksi.
- Tykkää kylpeä ja saunoa. Suihkusta ei välitä, mutta totuteltu siihenkin.

- Neuvolan mittareilla tyttö kasvaa oikein hienosti. Varsinkin pituutta on tullut paljon ja painoakin sopivassa suhteessa. Nyt kaksivuotiaana hän on 95 cm pitkä ja painaa 16 kg. Mittaukset neuvolassa menivät kerrankin täysin itkuitta. Terveydenhoitaja oli tosi hyvä ja pieneen neitiin upposi hyvin se, että pieni vauvanukke mitattiin aina ensin. Neuvolassa saatiin myös kaksi rokotetta, joista toinen oli hepatiittirokote. Seuraava rokotusohjelman mukainen piikki on 4-vuotiaana.
- Neuvolassa kehuttiin neitiä taitavaksi kaksivuotiaaksi. Kelle äidille tai isälle ei tulisi tuommoisesta hyvä mieli?
- Neuvolassa mm. luettiin kirjaa, leikittiin palikoilla ja pallolla, tehtiin palapeliä.

- Joitain hauskoja sanoja/sanontoja, joita tyttö käyttää:

"kukkakaaki" (kukkakaali)
"munnihäkkä" (mustaherukka)
"minä tyttää pipa!" (minä tykkään siitä!)
"iti puttiin!" (isin kanssa puistoon!)
"äiti pipa, iti pipa" (äiti kiva, isi kiva)
"iti tata" (isi rakas)
"mummu ina" (mummu ihana)
"tiitoot" (kiitos) <3
"pupu nunnii" (pupu nuuhkii)
"äiti Papu" (äiti-Pauliina)
"pää nuunuu" (pää tyynyyn)
"kitt-katt-kitt-katt" (tik-tak-tik-tak, auton vilkku)
"voikukka" (voikukka)
"Unipupu" (Unipupu-pehmolelu)
"uto" (ulos)
"puupo mimmuun" (puuro mikroon)
"maamu" (maito)
"kuukkutittu" (kurkkutikku)
"äitim" (äitin) 
"itin ninnu" (isin kinkku)

- Osaa sanoa myös tärkeiden sukulaisten ja ystävien nimiä sekä oman nimensä yhtä hankalampaa kirjainta lukuunottamatta.

Meillä on aivan ihana kaksivuotias. Touhukas, mutta keskittymiskykyinenkin. Herkkä, mutta rohkeakin. Alku-ujosteleva, mutta silti sosiaalinen. Vauhdikas ja puhelias. Utelias. Tyytyväinen, nauravainen hassuttelija. Kiharatukkainen muru.

7 kommenttia:

  1. Ihana 2 vuotias. Tosi paljon meilläkin ihan samoja juttuja. Mukava lukea. Meillä vesimelonia kutsutaan vesiliiniksi :)

    VastaaPoista
  2. Oho, meidän tyttö on 3,5vuotias ja on 95cm ja painaa 14kg :-) Eli joko teillä on isokokoinen tai sitten meillä siro lapsi, hassua kyllä kuinka nuo kokoerot vaihtelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, lapsen isä on hitusen alle 2m ja minä 175cm, että eipä tuo tytönkään pituus ole mikään ihme. =) Oon myös kuullu synnytyslaitokselta asti, että "onpas teillä jäntevä ja isokokoinen lapsi". Puistossa muut äidit kyselee monesti lapsen ikää ja hämmästelee kun sanon, että noin 2v. On totta, että lapset on keskenään tosi eri mittaisia. Oon kuitenkin ite jo vähän kyllästynyt aina siitä kuulemaan enkä muutenkaan itse tykkää sanasta "isokokoinen", koska sillä voidaan viitata myös ylipainoiseen ja sitä tyttö ei kuitenkaan ole. Ja kun ei ruumiinrakenteelle mitään kukaan mahda: joku vaan on lyhyt ja joku pitkä ym. Eikä tietty tarvitsekaan voida. Mutta siis silti vähän jo väsyttää kuulla ihmettelyjä ja päivittelyjä..

      Poista
    2. Kyllähän ne jokainen kasvaa omaa tahtiaan. Meidän poika on 92 cm ja 13 kg ja molemmat vanhemmat saman 166 cm, mutta ei tota meidän poikaa ole kyllä kukaan päivitellyt isoksi.

      Poista
  3. Ihana kuvaus! Reippaita nämä kaksivuotiaat <3
    *nattsnakk*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih reippaaksi kyllä voisi nimenomaan luonnehtia. Varsinkin kun mitään suurta uhmaikää ei ole vielä tullut. Omaa tahtoa kyllä on, mutta aika usein innostuu kaikesta mitä ehdotetaan ym. =)

      Poista