tiistai 8. syyskuuta 2015

Ajatuksia kakkosesta

Onhan se ollut mielessä, toinen lapsi. 

Tuntuu melkein kuin jotenkin pettäisin meidän esikoisen puhuessani toisesta vauvasta, vaikka eihän kukaan voi viedä meidän tytön paikkaa tässä perheessä tai sitä rakkautta, jota häntä kohtaan tunnetaan. Rakkautta riittää kaikille. Tuntuu myös siltä, että joku voisi ajatella meidän olevan kiittämättömiä tai ahneita, kun haluttaisiin toinenkin lapsi. Jotkut kun eivät meinaa saada edes sitä ensimmäistä. Ja tuntuu pelottavalta, että jos meillä olisi kaksi lasta, niin millaista elämä olisi ja olisiko raskasta ja miten esikoinen suhtautuisi uuteen vauvaan jne.

Esikoisen toivominen ja yrittäminen oli henkisesti tosi raskasta. Siksi en haluaisi alkaa stressata toisen lapsen saamisesta. Ja onhan se muutenkin erilaista, kun kuitenkin on jo yksi lapsi. Ei ole pelkoa enää siitä, että jäisi täysin lapsettomaksi.

Meidän tyttöhän lähti alulle clomifen-lääkityksellä. Synnytyksen jälkeisessä jälkitarkastuksessa lääkäri totesi, että luultavasti tarvitaan clomit jatkossakin, jos halutaan lisää lapsia. Ovulaatiossa kun taitaa olla jotain häikkää eikä se taida tulla joka kuukausi ollenkaan. Mulla on kaapissa 15 clomifen-tablettia, jotka riittäisivät mulla siis kolmeen kuukautiskiertoon. Olenkin nyt kovasti pohtinut, pitäisikö nuo clomit ottaa nyt taas käyttöön vai vieläkö yritellään luomusti.

Soitin eilen perhesuunnitteluneuvolaan sekä naistentautien poliklinikalle, josta viimeksi sain clomit ja niihin liittyvän kontrolliultran. Halusin kysyä, syönkö clomeja nyt itsekseni tuolta kaapista vai suositellaanko kontrolliultrausta näin toistakin lasta yritettäessä. Tosi vaihtelevaa käytäntöä olen kuullut näissä olevan. Lapsettomuuspoliklinikalle ei pääse ilman lähetettä, joten olisin myös halunnut ensin neuvolasta lääkäriajan, jotta saisin lähetteen.

Ensinnäkin neuvolan puhelu oli yhtä tyhjän kanssa. Sieltä vain aina hoetaan, että "se vuosi teidän pitää yrittää ensin, ennen kuin pääsette tänne meille lääkärille". Vuosi on pitkä aika odotella, varsinkin kun lääkkeitä olisi jo kaapissa ja lapsettomuutta historiassa muutenkin. Sanoinkin sen, mutta hoitaja ei tuntunut osaavan sanoa siihen mitään. Antoi vain äitiysneuvolan puhelinnumeron ja sanoi, että "siellä varmasti osaavat enemmän sulle selittää tätä tilannetta". Joopa joo, en soita sinne, ei ole hyötyä. Nyt on menkat tulleet 7kk ja varmasti jo normalisoituneet imetyksenkin jälkeen.

Naistentautien polilla ääni oli ihan toisenlainen hoitajalla. Soitin yleiselle puolelle, kun lapsettomuusasioiden puhelinpalvelu oli jo sulkeutunut siltä päivältä. Ystävällinen hoitaja kehotti kuitenkin soittamaan seuraavana päivänä lapsettomuuspuolelle, jos hoitaja siellä osaisi sanoa puhelimitse clomien syömisestä.

No tänään soitin aamulla lapsettomuuspuolelle ja hoitaja kuunteli mukavasti asiani. Kysyi imetyksestä ja menkoista ja olin ihan siinä uskossa, että nyt hän sanoo, että "syö vaan niitä clomeja". Sitten hän meni varmaan kysymään lääkäriltä neuvoa. Palatessaan luuriin hän jotenkin tosi epäselvästi sanoi, että katsotaan aikaa lääkärille syksyn aikana. En meinannut edes saada selvää mitä hän sanoi. Oletan, että suositus on siis ultrata toisenkin lapsen kohdalla clomien toimivuus. Sitten hoitaja sanoi, että nyt hänellä ei ole antaa aikaa, mutta tässä syksyn aikana. Olin ihan että häh? Lopetettiin puhelu.

Hoitaja varmaan tarkoitti, että kun hankin lähetteen, niin sitten voin tulla syksyn aikana sinne lääkärille. No, sitä lähetettä ei tosiaan taida sieltä perhesuunnitteluneuvolasta saada. Vaihtoehdot ovat siis tällä hetkellä seuraavat: 1. yritetään vielä rauhassa luomusti. 2. syön clomit itsenäisesti ja ilman ultrausta ja toivon, että munasoluja ei kasva liikaa. 3. syön  clomit itsenäisesti ja varaan yksityiselle ultran, en tiedä miten hoituu. 4. menen yksityiselle lääkärille ja pyydän lähetteen, en tiedä onnistuuko. 5.. odotetaan ensi vuoden helmikuulle ja soitetaan neuvolaan uudestaan lääkäriaikaa. 6. soitan samantien neuvolaan uudestaan ja sanon, että polin mukaan voin mennä sinne, että antakaa mulle nyt se lääkäriaika lähetettä varten. 7. soitan äitiysneuvolaan terkkarille ja kysyn siltä. Ja kaiken lisäksi inhoan soittamista näissä asioissa, kun joka kerta pitää selittää kaikki uudelleen ja pelätä, että puhelimen toisessa päässä ei ymmärretä tilannetta oikein.

Meillä ei ole mikään kiire nyt saada toista lasta alulle, mutta toive tietysti on. Ja kun ensimmäisen kohdalla opin, että lasta ei voi sinänsä suunnitella saapuvaksi tiettyyn aikaan. Siksi on annettu toiselle lupa tulla jo milloin vain. Olisi mukava saada toinen lapsi melko pienellä ikäerolla. Minusta kolmen vuoden ikäero olisi vielä ihan hyvä. Olisin halunnut tähän clomiasiaan nyt vain selvyyden, vaikka ei vielä niiden aika olisikaan. Olisi kiva tietää, että sitten kun tuntuu siltä, voin itse ottaa clomit kaapista (ja varata ultran jos tarpeen).

Kaikesta lääkäriajan anelusta ja soittelusta tuli taas samanlaisia toivottomuuden ja surullisuuden tunteita kuin ensimmäistä lasta yritettäessä. Vaikka tilanne onkin aivan eri. Varsinkin sellainen tuntuu ikävältä, että ei kuunnella oikeasti ihmisten tilanteita vaan sanotaan kaikille samalla tavalla: "yrittäkää vuosi ja tulkaa vasta sitten" tms.

Jäädään nyt pohtimaan, mitä tehtäisiin asialle. Ihan hyvin voidaan vielä hetki kokeilla ilman lääkkeitäkin, mutta kyllähän nuo clomit tuolla kaapissa mulle jo huutelee. Mielelläni kuulen myös muiden ajatuksia toisen lapsen yrittämisestä ym.

Tämä on mulle jotenkin vielä vähän arka aihe, toive toisesta lapsesta. Halusin kuitenkin kirjoittaa siitä nyt tähän, kun se on mielessä pyörinyt aina välillä.


9 kommenttia:

  1. Varmasti riippuu paikkakuntakohtaisesti. Meidän keskussairaalan pkl:lla hoitajan lause olisi tarkoittanut, että hän laittaa ajan postissa / soittaa myöhemmin ajasta.

    Ehkä sinuna vielä soittaisin uudelleen gyn polille ja kysyisin tarvitaanko varmasti ylipäätään uutta lähetettä.

    Jos tarvitaan, niin varaisin ajan joko tk-lääkärille/neuvolaan. Myös yksityislääkäri voi lähetteen tehdä, mut toki hinnakkaampi, kun julkiselta se pitäisi järjestyä myös.

    Saanko kysyä vielä, millaiset kierrot sulla on nyt viime aikoina olleet, kuinka pitkät ja onko säännölliset?

    Mikäli ei, ei kyllä kannata uskoa heitä, jotka kehottavat yrittämään vuoden luomusti ennen lähetettä, hohheijaa. Varmasti herkästi kannattaa tässä tapauksessa klomifeeni aloittaa, jos kierroissa et tod näk ovuloi ja vauva on toiveissa.

    Ihan ominpäin en voi suositella klomeja aloittamaan, ultraus ois hyvä, ettei nyt ainakaan mitään superovulaatiota ja triplaraskautta kehkeydy ;). Yksityiseltäkin toki järjestyy, mut maksaa toki sitten.

    Tsemppiä soittorumbaan! Varmasti kannattaa asia tosiaan hoitaa piakkoin, niin ei ainakaan sitten turhaa aikaa kulu tk-jonossa, lähete- ja polijonossa odotteluun, jos todella pitää se uusi lähete olla. Se on kuluttavaa etenkin lapsettomuusasioissa.

    Eräs aiemminkin kommentoinut lääkäri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos vastauksesta!

      Heh joo olisi pitänyt vielä tarkemmin kysyä lapsettomuuspoliklinikan hoitajalta, mitä hän tarkoitti käytännössä lääkärille tulemisesta syksyllä, mutta menin jotenkin hämilleni. Mutta aina voi onneksi soittaa uudestaan. Ja kysynkin varmaan vielä sieltä uudestaan tuosta läheteasiastakin.

      Soitin jo kerran tavallisellekin terveysasemalle, mutta sieltä suosittelivat soittamaan tuonne perhesuunnitteluneuvolaan. Pikkuisen alan olla jo sekaisinkin, että minne pitäisi/kannattaisi soittaa, heh.

      Musta myös tuntuu vahvasti, että ei ole mitään syytä odottaa vuotta lääkäriaikaa, josta kuitenkin vielä kestää luultavasti pitkä aika varsinaiseen hoidon aloitukseen. Olen jo pitkään epäillyt, että en ovuloi joka kierrossa. Tai että munasolu ei ehdi kypsyä riittävästi. Tai että loppukierrossa on jotain hormonaalista häikkää (kun yhdessä vaiheessa tiputteli pitkään). Tai jotain. Ennen tätä raskautta mulla oli aika samanlainen tilanne ja sitä seurattiin ja tutkittiin. Tosin lopullista selvyyttä ei saatu, kun klomit sitten heti toi tulosta.

      Loppukeväästä asti kuukautiskierrot ovat nyt vaihdelleet 23-27 päivän välillä (yleisimmin 24-26), eli melko lyhyitä ainakin minun mielestä. Kuitenkin säännöllinen kierto on ja varsinaiset menkat kestävät pari päivää. Samanlaisia olivat ennen tätä raskauttakin.

      Ovulaatiota olen välillä etsinyt ovistikuilla, mutta en joka kuukausi, ettei tule stressiä. :) En ole vielä raskauden jälkeen bongannut sitä kertaakaan. Se tietysti vähän huolettaa. Ovulaatio-oireet olivat hämmästyttävän selkeät silloin kun raskauduin klomeilla, tällä hetkellä en huomaa mitään merkkejä.

      Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka tulisinkin raskaaksi luomusti vielä tässä. Sainhan pari keskenmenoakin tätä lasta ennen, eli jotain siellä on ainakin joskus tapahtunut. Mutta kyllä kuitenkin tätä asiaa ajan eteenpäin, juurikin siksi, etten halua löytää itseäni enää odottelemasta erilaisissa jonoissa epätoivoisena. Jos ei muuta niin mennään sitten yksityiselle jossain vaiheessa, varsinkin jos alkaa tuntua ettei homma etene riittävästi julkisella.

      Kiitos tsempistä soittelemisiin liittyen ja ymmärryksestä! <3 Mulla on aina ollut joku jännittämisjuttu noissa puhelinasioissa. Varsinkin jos jostain syystä siirrän soittamista pitkään, niin jännitys kasvaa. Ja tuo ymmärrys ja empatia, se on kyllä oikeasti tosi merkittävä asia ja antaa voimia ja iloa pitkään. Kiitos. :)

      Poista
  2. Meilläkin olisi kakkonen toiveissa. Esikoinen on hiukan teidän tyttöä vanhempi. Haaveissa oli lapset aikalailla kahden vuoden ikäerolla, mutta eihän näistä asioista itse pääse päättämään.
    Ensimmäinen tuli aikalailla heti kun lopetin pillerit. Nyt toisen kohdalla jotenkin oletin (vaikken muka oikeasti todellakaan olettanut), että raskaus alkaisi taas tosi helposti. No, eipä tässä olla aktiivisesti kuin muutama kierto vasta yritettykään, mutta silti turhauttaa jo kamalasti kun ei vaan nappaa. Joka kierrossa olen vieläpä tikuttanut ovulaation, joten sinänsä kylvö on kyllä tapahtunut oikeaan aikaan. Nyt tässä kierrossa ei ole ilmeisesti ovista tulossakaan..turhauttaa sekin, taas yksi mahdollisuus sivu suun ja odota taas kuukausi.

    Tiedän, että minun huoleni on niin olematon sen rinnalla että monet eivät saa sitä ensimmäistäkään. Esikoisen olemassaolo ei kuitenkaan poista toisen lapsen kaipuuta tai ainakaan paljoa pienennä sitä pettymystä kun ei taaskaan nappaa.. Pitäisi kai vain jaksaa rauhassa odotella eikä stressata, onnistuu varsin helposti!

    Plussatuulia sinne!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit! Heh tiedän niin tuon tunteen, kun ei malttaisi odottaa seuraavaan kuukauteen, että pääsee taas yrittämään. Mutta hienoa, että sulla ovulaatio löytyy! Se antaa paljon toivoa ja uskon, että kyllä se sieltä varmasti tärppää, kunhan jaksatte yrittää. Uskon samaa myös itselleni, mutta se odottaminen on kyllä niin raastavaa! =D

      Kivasti sanottu toisen lapsen kaipuusta. Ja täysin totta tuo, miten sitä pettyykään kun ei nappaa. Että kyllä se pettymys silti on tosi suuri, vaikka se yksi lapsi jo onkin. Jotenkin itse vaan koin niin epäreiluna aikoinaan sen, kun toiset kitisivät, etteivät saa toista/kolmatta lasta ja kun mun kesti kauan saada tämä ekakin. Mutta sellaiset tunteet oli ymmärrettäviä ja sallittuja silloin ja nämä nykyiset tunteet on ymmärrettäviä ja sallittuja nyt.

      Paljon voimia, tsemppiä, jaksamista, toivoa ja iloa teidän yritykseen!

      Poista
    2. Ja tietenkin myös nopeaa plussaa! =)

      Poista
  3. Moikka! Yhdyn ensinmäiseen kommenttiin. Eli itsenäisesti en lähtisi lääkettä ottamaan, mutta asian nopeuttamiseksi suosittelen yksityistä puolta.

    Kunnallisella puolellakaan eivät halua olla "ilkeitä" vaan tulijoita on kokoajan enemmän ja enemmän, joten aloitukset siirtyvät kauemmaksi. Halvempi vaihtoehtohan kunnallinen on, mutta jos taloudellinen tilanne antaa myöden niin miksi miettiä ja turhautua odotteluun, kun asian saa nopeastikin eteenpäin.

    -toivotaan pikaista plussaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kommentoit! Itsekin olen miettinyt paljon yksityiselle menemistä, mutta vielä on tuntunut, että haluaisin selvittää, onnistuisiko asia julkisella suht helposti. Jos odottelu alkaa käydä liikaa hermoille tai asiaan ei tule selvyyttä piakkoin, varaan kyllä ajan yksityiselle. Odottelu ja ainakin asian stressaaminen on tosi kuluttavaa, niin kuin tuolla aiemmassa viestissä todettiinkin.

      Mutta soittelen asiasta vielä uudestaan, jonnekin. ;)

      Poista
  4. Meillä vähän samoja fiiliksiä. Nyt puolitoistavuotias tyttäremme saatiin alulle femarin (samankaltainen lääke kuin glomit) ja gonal+ pistosten avulla. Nyt on alettu pikku hiljaa haaveilla myös toisesta lapsesta, kun koskaan ei tiedä miten pitkä projekti siitä tulee. Olen miettinyt, joko olisin valmis uudestaan samaan rumbaan, joka aikoinaan aiheutti paljon stressiä. Mulla todella epäsäännöllisesti kierto,ollut aina ja myös synnytyksen jälkeen.
    Gynegologi suositteli muutaman kuukauden luomu kokeilua ja sen jälkeen todennäköisesti samalla hoitokuviolla kuin esikoinenkin.
    Aika näyttää milloin tuntuu että jaksan aloittaa sen hormonipumppauksen, vai mennäänkö pidempään lähes toivottomana luomuyrityksenä..

    Hyvää ja rentoa mieltä sinne teille yritykseen :)

    Jii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaoit kokemuksesi!

      Se on jännä, miten mullakin ne vanhat tunteet sieltä esikoisen yrittämisen ajalta pomppaa niin nopeasti ja yhtäkkiä taas pintaan. Se epätoivo, epätietoisuus, pettymys, pelko, väsymys, stressi. Vielä en ole antanut niille tunteille valtaa enkä halua edes antaa, mutta ymmärrän tosi hyvin, että uusi hoitokierros tuntuu raskaalta ajatukselta. Itse yritän tällä kertaa ihan oikeasti stressata vähemmän kuin viimeksi. Olin henkisesti silloin aivan poikki. Että vaikka mekin noita clomeja otettaisiin jatkossa, niin yritän silti, että yrittäminen ei veisi kaikkia ajatuksiani ja että toivo ja kärsivällisyyskin säilyisi vähän paremmin. Saas nähdä onnistuuko. ;) Toisaalta kun on jo yksi onnistunut raskaus takana, se antaa paljon enemmän toivoa kuin silloin oli. Vaikka täytyisi sitten hoitojakin hyödyntää. Tietää kuitenkin, että oma vartalo toimii siinä asiassa.

      Tsemppiä ja voimia sulle/teille yrittämiseen! Menette sitten hoitoihin, kun aika tuntuu hyvältä ja tuntuu, että jaksatte. =) <3

      Poista