tiistai 18. lokakuuta 2016

Vauvan unijuttuja

Voi miten äkkiä sitä unohtaakaan ne vauva-arjen pikkujutut! Vaikkapa sen, että monet pienet vauvat heräävät usein ensimmäisen unisyklin jälkeen ja heitä pitää nukuttaa silloin uudestaan, ts. lykkiä parvekkeella vaunuja, laittaa tissiä suuhun tai muuta. Tai että vauvaa ei kannata päästää yliväsyneeksi, että silloin unen tulo vaikeutuu. Tai että pyykkiä tulee oikeasti aika paljon. Varsinkin meillä, kun heitän aina aika surutta vähänkin maitoiset harsot pesuun. Tai että ne 56 senttiset vaatteet oikeasti jäävät niin nopeasti pieniksi.

On ollut aika mukava fiilis siitä, että nyt saadaan taas tehdä nämä vauvajutut uudestaan. Siis tavallaan tästä nk. "toisesta mahdollisuudesta", vaikka eipä tuo ensimmäinen nyt mitenkään huonosti mennyt. Mutta voi kokeilla joitain itselle uusiakin tapoja toimia. Ja yrittää tehdä jotenkin paremmin kuin viimeksi. 

Toisaalta tuntuu, että oon unohtanut ihan kaiken näin pienen vauvan hoitamisesta. Ehkäpä se arki silloin esikoisen kanssa oli muutenkin niin erilaista kun pystyi täysin keskittymään häneen. Nyt on paljon enemmän muistettavaa. Ja tehtävää. On haastavaa keskittyä vauvanhoitoon, kun ei ole oikein missään välissä aikaa ajatella näitä vauvan asioita. Aika menee arjen pyörittämiseen kuten ruokailuihin, pyykkeihin, tiskeihin, ulkoiluihin ym. Vauvan ollessa tissillä leikin toisella kädellä esikoisen kanssa. Iltaisin olen väsynyt ja ajatus ei enää kulje.

Tottakai perusjutuissa on varmempi kuin viimeksi, mutta esimerkiksi vauvan uniasiat oon aikalailla unohtanut. Tosin ei niissä näin pienellä olekaan ihmeellistä: laitetaan nukkumaan kun vaikuttaa väsyneeltä. Jostain luin, että alle 3 kk:n ikäisillä kannattaisi keskittyä vain siihen, että vauva nukkuu riittävästi. Nukkumispaikalla ei niin väliä. Tämä on ainakin mulle hyvä ohjeistus. Meidän poika tuntuu nukahtavan aika kivasti liikkuviin vaunuihin ulos. Ja tissille meidän sänkyyn. Pari kertaa oon laittanu omaan sänkyynsäkin, kun on ollut jo lähes unessa muuten. Yöt nukkuu pääsääntöisesti meidän sängyssä.

Aamulla kun vauva herää, tehdään vauvan aamupesut, päivävaatteiden vaihto sekä syöttämiset. Jos hän kitisee mahaansa joskus 7:30 klo jälkeen niin nostan hänet ylös. Aika pian näiden aamutoimien jälkeen poika jo haukottelee ja on valmis ekoille päikkäreille. Silloin on hyvä aika meidän lähteä ulos. Tähän mennessä on menty vaunuilla. Onkin suuri apu aamuisin, että mies auttelee meille muille aamupuurot ennen työpäiväänsä. Ollaan sitten valmiina ulkoiluun heti kun vauvakin on.

Hyvällä tuurilla vauva nukkuu pari tuntia, mutta tähän asti se on ollut vielä melko harvinaista. Parin tunnin unien jälkeen hän ehtii hyvin väsähtää seuraavan kerran samoihin aikoihin kun esikoinen. Iltapäivä menee vielä sekalaisesti. Monesti klo 17 jälkeen vauva alkaa olla aika väsynyt ja itkuinen eikä nukahda niin helposti. Tai ehkä se johtuu vain siitä, että silloin mies tulee kotiin ja on häslinkiä ja vauhtia tässä meillä kotona. Siinä olisikin varmaan hyvä lähteä uudestaan ulos vaunuilemaan. Tai jotain.

Illalla oon ottanut pojan tissille meidän sänkyyn siinä viimeistään 19 maissa. Sitä ennen on tehty iltapesut ja vaihdettu yöpuku. Klo 20:30 hän yleensä sitten on simahtanut siihen, erinäisten vaiheiden jälkeen (sylittelyä, lohduttelua, tissiä, vaipan vaihtoa ym. tarpeellista).

Kyllä kätevää olisi, jos ei näitä vatsavaivoja vauvalla olisi. Nyt tälläkin hetkellä uni taas keskeytyy jatkuvasti, kun vatsaa vääntää ja pöksyissä paukkuu.

Öisin vauva herää 1-2,5 h välein syömään. Jos vatsa on ok, hän nukahtaa aika helposti tissille samantien uudestaan. Jos maha vaivaa, hän saattaa vääntelehtiä ja kipristellä usean tunninkin. Ja itkeskellä. Vaippaa ei vaihdeta öisin, ellei ole ihan pakko. Yleensä vaihdetaan se joskus ennen puoltayötä, koska muuten se on liian täynnä aamulla. Vaipanvaihdossa poika havahtuu usein hereille.

Joidenkin oppaiden ja muiden ohjeistusten mukaan vauvan unirytmi alkaa säännöllistyä joskus 3-4 ikäkuukauden tienoilla. Ja yöuni pidentyä verrattuna päiväuniin. Minusta on silti jo nyt kiva muodostaa pieniä iltarutiineja kuten yöpuvun pukemista sekä sellaisia tapoja, että öisin ei jutella ja että silloin on pimeää ym. Jossain vaiheessa ne sitten auttavat vauvaa rytmin löytämisessä ja yön ja päivän hahmottamisessa. Meillä muutenkaan ei ole ollut tässä mitään pulmaa, kun vauva on ainakin tähän asti ollut ihan unelias öisin.

Tämmöisiä unijuttuja meillä tällä hetkellä. Nämä muuttuvat varmasti vielä moneen kertaan ennen varsinaisen, säännöllisen unirytmin löytymistä.

Mielenkiintoista on tätä pienen herran elämää seurata ja ihana häntä hoitaa. Tämä toinen kotiviikko ilman miestä on jo helpompi kuin edellinen. Kyllä tämä tässä sujuu, vaikka välillä vähän haastaakin.

2 kommenttia:

  1. Tuo vauvojen uni on kyllä yhtä tähtitiedettä. :D meillä on molemmat olleet hyvin erilaisia nukkujia. esikoinen on aina pitänyt nukuttaa (Edelleenkin), joten en voinut ymmärtää kuopuksen kohdalla jonkun osaavan nukahtaa itsestään. Unen määrässä on myös ollut huimat erot, esikoinen valvoi virkeänä pitkiäkin aikoja, kun taas kuopus on tarvinnut unta niinkin paljon, että huolestuneena googletin onko sairas kun nukkuu kokoajan. Tsemppiä uni asioihin sinne :) -maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! <3 Mielenkiintoista kyllä tuo, miten lapset voikaan olla niin erilaisia tässäkin asiassa. Mielenkiinnolla seuraankin, millainen nukkuja tästä meidän kuopuksesta paljastuu. Muistan, miten nukutettiin meidän esikoista syystalvella ulkona ja mies teki vauhdikasta vaunulenkkiä huutavan neidin kanssa kunnes tyttö nukahti. Toisaalta myöhemmin hän on ollut sitten kyllä tosi hyvä nukkuja.

      Poista