maanantai 13. lokakuuta 2014

Valkosipuli-itkuja ja vauvan ruokapohdintoja

Jääkaapista löytyi kyllä tortilla-aineet eilen, mutta kumpikaan ei jaksanut kokata. Niinpä päätettiin hakea ruokaa kaupungilta. Pitsa menee vähän huonoksi jos ei heti syö uunituoreena, toinen vaihtoehto oli kiinalainen. No mies kävi hakemassa meille kiinalaiset ruoat ja söin sitä mitä yleensäkin, tofua valkosipulikastikkeessa. Hyvää oli. Mietin kyllä ennen ostopäätöstä, että mitähän vauvan maha tykkää valkosipulista, mutta aattelin, että ehkä se kestää jo tässä vaiheessa. Poimin vielä ruoasta erilleen kaikki valkosipulin palaset, samoin punaiset paprikat. No ei kestänyt vauvan maha. Illalla huusi yhtä soittoa tunnin mahakipua ja heräili koko yön tunnin välein. Mitään muuta syytäkään kipuiluun ei keksitty. Mutta se huuto oli kurjinta. Käänneltiin ja syliteltiin kirkuvaa puolinukkuvaa vauvaa, pumpattiin jalkoja sen mitä pystyttiin ja lohdutettiin. Lopulta tunnin jälkeen maitokin kelpasi ja uni tuli uudelleen. Onneksi. Mutta ei siis enää valkosipulia. 

Ja aina kun ison itkun jälkeen löytyi hetkeksi vauvalle hyvä asento, esim. hoitopöydältä tai mahaltaan isän käsillä, niin samantien hymyili ison hymyn äidille ja isälle syvälle silmiin katsoen. Kuin ei olisi edes sattunutkaan äsken. Ja sitten seuraavassa hetkessä taas tuli itku kun mahaan koski. Reppana. Pikkuinen aina hymyili kun vaan pystyi. <3


Kirjoitin edelliseen tekstiin, että meillä ei ole kiirettä antaa vauvalle kiinteitä ruokia. Törmäsin kuitenkin sattumalta eilen netissä keskusteluihin herkkyyskausista, joita kiinteiden aloitukseen liittyisi. En ollut ajatellutkaan, että siinäkin olisi herkkyyskausi. En ihan tiedä, että uskoisinko sitä edes. Tai että onko sillä niin väliä, jos herkkyyskausi menee jotenkin ohi. Olin ajatellut täysimettää lähelle 6 kk, mutta aloin nyt miettiä, pitääkö alkaakin aiemmin tarjota soseita, jos vauva kiinnostuu ruoasta ym.... Ja kovin oli ristiriitaista tietoa myös kiinteiden aloittamisen ja allergioiden välisestä suhteesta. Jotkut olivat ihan sitä mieltä, että kiinteät on hyvä aloittaa aikaisin niin ei tule allergioita, ja jotkut juuri päinvastoin. Minä olen luullut, että mitä myöhemmin aloittaa kiinteät, niin sen vähemmän tulisi ehkä allergioita, kun suolisto ym. ehtii kehittyä pidemmälle. Mitenkähän se on? Kertokaa jos tiedätte. En minä kuitenkaan nyt ala hötkyilemään noiden soseiden kanssa. Imettäminen on niin helppoa ruokaa vauvalle ja kun näyttää ainakin vielä riittävän maito meidän neidille.

3 kommenttia:

  1. Ja siis vielä täsmennyksenä, että tiedän kyllä mikä on herkkyyskausi ja että tämä kiinteiden ruokien herkkyyskausi voi näkyä lapsessa esim. siten, että lapsi on kiinnostunut ruoasta, yrittää ottaa sitä toisten lautasilta, maiskuttaa suutaan kun toiset syövät, tms. =)

    Ja tiedän että yleensä jos jonkin taidon herkkyyskausi menee ohi, niin taito voi olla vaikeampi opetella myöhemmin.

    En ole vaan aiemmin tajunnut, että tässäkin asiassa voi olla herkkyyskausi... =)

    VastaaPoista
  2. Minulle lastenlääkäri sanoi, että vauva ei voi saada oireita äidin syömistä ruoista. Äidinmaitoon erittyvät määrät ovat kuulemma niin häviävän pieniä, ettei oireilu ole mahdollista, tätä tukee kuulemma uusin tutkimuskin.

    Pyhpah sanon minä! Meidän vauva kyllä itki kipujaan sen mukaan jos erehdyin vähänkin syömään jotain epäsopivaa. Monta kuukautta oli etenkin ruisleipä, maissi, kala ja suklaa pannassa. Otin niitä vähitellen ja varovasti takaisin ruokavaliooni ja nyt vauva 7,5kk sietää ruista ja suklaata hyvin. Maissista ja kalasta tulee edelleen iho-oireet, muttei läheskään niin pahat kuin muutama kk sitten (taipeet auki ja lähes märkimispisteessä).

    Meidän kohdalla en edes älynnyt ajatella mitään syömisen herkkyyskautta. Ehkä se sitten osui tuurilla nappiin:D meillä soseet aloitettiin tooosi vähästä ja hissukseen 5kk iässä. Mutta lähinnä vain siksi "jo" silloin, että oltiin menossa suolitutkimuksiin 6kk iässä ja kokeiltiin miten soseet vaikuttaa suolen toimintaan.

    Olin totuttanut vauvan jo 2vk iästä lusikkaan, jolla annoin d-tipat äidinmaidon kera. Tippojen jälkeen annoin aina lusikallisen tai pari äidinmaitoa perään ja sanoin hymyillen "hyvää". Ajattelin, että näin luon lusikkaan ja syömiseen positiivisen assosiaation. Liekö ollut tällä osuutta asiaan, mutta hyvin on soseet maistuneet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      No niinpä, kyllä äiti lapsensa tietää ja meilläkin ihan selvä juttu, että ruoasta tuli mahakipu. Yritti piereskellä, mutta ei oikein saanut aikaan. Jotenkin kumma, että lääkäri sanoi noin, ettei muka voi saada oireita. Omituinen lääkäri. =)

      Mielenkiintoista että maissi tehnyt teillä kipuja.. söin yhtenä päivänä maissia ja vauva itkeskeli.. mutta en tajunnut yhteyttä, kun oon jotenkin ajatellut, että maissi sopisi useimmille. Ja samoin tuo kala on aiemmin tehnyt oireita meillä.

      Meillä kanssa lusikka käytössä vitamiinin antamisessa, niin jospa se syöminenkin sitten luonnistuisi kätevästi. :)

      Poista